Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bild visar utrustning från Fältcom

Telia köper Umeåföretaget Fältcom

Sedan starten i Umeå 1998 har Fältcom etablerat sig som en ledande aktör på den internationella IoT-arenan (Internet of Things). Företaget förvärvas nu av Telia Company.

Genom att koppla upp fordon, maskiner och byggnader över hela världen kan Fältcom erbjuda sina kunder att managera och analysera maskiner, byggnader och system via internet i realtid.

Fältcom har idag över 160 000 installerade enheter, varav 40 000 online. Deras teknologi återfinns i allt från hissar, Volvo Cars testbilar och tusentals bussar över hela Skandinavien till alla Sveriges väderstationer och hastighetskameror. Företaget blev utnämnt till en av världens 50 mest lovande leverantörer av IoT-lösningar 2016 av CIO Review.

Ytterligare expansion

Industrifonden och SEB Venture Capital gjorde sina första investeringar i Fältcom 2010 och väljer nu att sälja sitt innehav till Telia Company.

– Företagets samarbets- och innovationsstrategi har lönat sig och bolaget är idealiskt positionerat för ytterligare dynamisk tillväxt inom IoT-marknaden, säger Per Anell, Investment Manager på Industrifonden.

– Vi är mycket glada över att ha hittat en förvärvare med spot-on branschkunskap som kan stödja Fältcoms ytterligare expansion.

Stärka positionen

Nyliga framgångar inkluderar leverans av en IoT-plattform till VW Group’s Electronic Research Laboratory för att tillhandahålla en smart tjänst för att tanka lyxbilar i Silicon Valley och en leverans till New York City Department of Transportation (NYC DOT) som möjliggör ett program för att förbättra spridning av trafikinformation på New York Citys busshållplatser.

– Fältcom och Telia Company delar tron på att öppna plattformar och ekosystem är avgörande för att kunna realisera de oändliga möjligheterna med IoT. Med vår marknadsledande position är vi mycket förväntansfulla över att bli en del av Telia Company. Tillsammans kommer vi att stärka vår position och öppna för betydande tillväxtpotential och även öka farten i värdeskapandet för våra kunder och partners, säger Mikael Långström, vd för Fältcom.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag