Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Tv-spel vägen till medicinsk utrustning

En tv-spelkontroll blev alternativet till traditionell laserutrustning, när Tyréns i Umeå fick uppdraget att utveckla medicinsk utrustning.

I höstas fick Tyréns förfrågan av industridesignföretaget Struktur Design om att skanna ansikten för att ta fram prototyper som kan användas som stöd för utveckling av narkosmasker. Tyréns, som har kompetens och avancerad laserutrustning för mätning av mark och luft, arbetade inledningsvis med den vanliga laserutrustningen för mätning av 3D-dimensionella objekt.

Men många av de som skulle skannas var barn och hade svårt att sitta stilla, och utrustningen var inte tillräckligt snabb och flexibel för att hänga med i deras rörelser.

”Bästa verktyget”

Nyckeln till lösningen visade sig finnas hemma hos Jörgen Nätterlund, visualiseringsexpert på avdelningen för Geomatik och Visualisering på Tyréns i Umeå.

– Jag har en Kinect-spelkontroll som jag brukar experimentera med privat. Jag visste att det fanns programvara för skanning till Kinecten som passar till andra syften än tv-spel. Sedan utvecklade vi på avdelningen en egen programvara för den typ av skanning som vi skulle göra och testade att skanna av min sambos ansikte, och resultatet blev förvånansvärt bra. Kunden fick testmodellen och de godkände kvalitén. Med den nya tekniken kan man idag med små medel lösa tekniskt stora problem, och det här var det absolut bästa verktyget för ändamålet.

Fler tillämpningar

Kinect-spelkontrollen omfattas av en kamera och en mikrofon som läser av den närmaste omgivningen. Det ger spelaren möjlighet att genom tal och rörelser kommunicera med spelet.

Genom att ta fram en egen programvara till Kinect-spelkontrollen för skanning av rörliga 3D-dimensionella objekt utvecklade Tyréns ett hjälpmedel som avläste ansiktena med hög träffsäkerhet. Metoden som Tyréns har använt sig av går potentiellt att tillämpa på fler områden, både i större och mindre skala, och just nu undersöker Struktur Design möjligheterna för ett vidare samarbete med Tyréns.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag