Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar representanter från de städer som var i final i iCaptial 2018

Umeå delad tvåa i Europas Innovationshuvudstad

Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna, Århus, Hamburg, Leuven och Toulouse, delar på andraplatsen.

Carlos Moedas, kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation, tillkännagav den vinnande staden på webbtoppmötet i Lissabon den 6 november:

– Städer är innovationsfyrar. De verkar som magneter för talang, för kapital, för möjlighet. Med Europas Innovationshuvudstad belönar vi de städer som anstränger sig extra för att testa nya idéer, tekniker och sätt att få medborgarna hörda om hur deras stad förändras.

Umeå nära att vinna

På plats i Lissabon från Umeå var bland andra Umeå kommuns kulturchef Fredrik Lindegren:

– Jag pratade precis med en som arbetar nära kommissionären, som menade att vi var väldigt nära att vinna. De var imponerade av vår presentation och att vi var tydliga med vad vi ville och hur vi skulle lyckas med det.

Öppenhet och tillit

Även kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (S) var med i Lissabon:

– Vi är den första svenska staden som har nått såhär långt i European Capital of Innovation. Det visar att det vårt arbete med våra universitet, näringslivet och Umeåborna gör skillnad, säger Marie-Louise Rönnmark.

– Den öppenhet och tillit som präglar staden skapar ett samhälle där man vågar tänka nya tankar.

Samarbeten

Europa behöver fler innovativa städer och företag. Därför har man instiftat European Capital of Innovation för att fånga upp städer som kan agera förebilder inte bara för Europa utan också i ett globalt perspektiv.

Umeå har bland annat lyft fram ett långvarigt arbete med jämställdhet i kombination med ett excellent innovationssystem och starka samarbeten med Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Mer information:

Läs mer om de aspekter som lyfts fram i Umeås ansökan på webbplatsen innovationbyumea.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag