Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden över Umeå.

Umeå + design = sant

Umeå har en erkänd plats i världstoppen inom design. På Morgonpasset den 2 februari deltog Demian Horst från Designhögskolan, Tommy Edlund från Konftel samt Johan Gustavsson, grundare av Strukturdesign.

Först ut var Maria Olofsson från Uminova Innovation, som pratade om det nya konceptet Match Up och möjligheten att nyttja kompetens genom sommarentreprenörer.

Morgonens huvudtalare var Demian Horst från Designhögskolan vid Umeå universitet (UID). Han är förutom programansvarig för transportdesign även biträdande rektor för strategiska samarbeten.

Horst beskriver Designhögskolan som en internationell svensk skola. Ungefär 60 procent av studenterna är från ett annat land än Sverige.

– Framförallt beror det på att vi har masterprogrammen som är internationella och vi tar in människor från hela världen.

Masterprogrammet på UID finns med tre olika inriktningar; avancerad produktdesign, interaktionsdesign, och transportdesign.

­­­­Närma sig det okända

Horst talade mycket om UIDs framgångsfaktorer. Vinster i stora internationella designtävlingar är en av anledningarna. Just nu toppar skolan rankinglistor hos iF world design guide och reddot.

– För mig är det här den ärligaste formen av reklam vi kan få eftersom den är genom resultaten från våra studenter.

Horst talade även om vikten av meningsfulla designmöjligheter och att studenterna uppmuntras till försöka närma sig det okända. På UID jobbar man ofta med att designa för områden där design inte varit påtaglig faktor. Ett exempel är LKAB mining projekt 2014 där studenter från mastersprogrammet mot avancerad produktdesign samarbetade med LKAB och Atlas Copco. För att identifiera relevanta designmöjligheter besökte studenterna en gruva i Kiruna och intervjuade personalen som arbetade där. Projektet ledde till elva koncept med potentiella lösningar och designmöjligheter.

Samarbete i centrum

Samarbeten av olika slag är oerhört viktiga. Studenterna uppmuntras att diskutera idéer med varandra och hjälpas åt. Det arbetas även för att bygga relationer mellan studenterna och yrkesverksamma.

Vid samarbeten med externa aktörer finns det förväntningar från båda håll. Eftersom det är studenter det handlar om är det viktigt att företagen vet var de befinner sig i utbildningen och vilka studiemål som finns. Det är även viktigt att ha en bra dialog med företaget under hela samarbetet.

– Vi förväntar oss någon form av utvärdering i slutet, där studenten är närvarande för att de ska förstå värdet av arbetet de utfört.

Ett samarbete som Horst nämnde specifikt var mellan studenter från masterprogrammet i transportdesign och Audi. Projektet resulterade i en fullskalig prototyp av en ny Audi roadster, som skapades med den 3D-teknik studenterna har tillgång till på UID.

Prisade telefoner

Efter Demian Horst var det dags för Johan Gustavsson, tidigare student på Designhögskolan och VD på Strukturdesign, och Tommy Edlund från Konftel att gå upp på scenen. Tillsammans skapar de konferenstelefoner till företag världen med ett övergripande fokus på design. Strukturdesign står för designen medan Konftel utvecklar och tillverkar.

Idag är Konftel näst störst på den globala marknaden för konferenstelefoner och arbetet tillsammans med Strukturdesign har resulterat i tre Reddot design awards.

Mer information:

Affärsliv24 sänder live från Morgonpasset, men gör det också möjligt för dig att titta i efterhand.

Se Demian Horsts tal från Morgonpasset.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag