Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå en het scen för startups

Startups har stora möjligheter att växa sig starka i Umeå, det var budskapet när höstens första Morgonpass arrangerades inför 130 deltagare på Rex.

Umeå har under många år haft en spirande startupscen och många framgångsrika företag har sett dagens ljus. Flera inkubatorer och branschsatsningar tillsammans med en tillåtande kultur är en del av förklaringen, fick de närmare 100 deltagarna som förklaring när höstens första Morgonpasset arrangerades av Umeå kommun.

Många bolag

– Senaste sju åren har vi fått in över 1 000 idéer. 250 bolag har startats som i sin tur attraherat omkring 350 miljoner i riskkapital, berättade Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation, i samband med Morgonpassets tema om startups i Umeå.

Uminova Innovation är en av inkubatorerna i Umeå där entreprenörer kan få hjälp med att bygga startup-företag utifrån sina affärsidéer. Uminova Innovation har nått flera framgångar och rankas som en av Sveriges bästa inkubatorer.

Teamet viktigt

Nils-Olof Forsgren lyfte särskilt fram vikten av teamet för ett nytt startup. Det är människorna bakom som gör det möjligt för en affärsidé att lyfta.

– Det är vår erfarenhet att teamet är otroligt avgörande, sade Nils-Olof Forsgren.

Därför har också Uminova Innovation skapat ett särskilt startup-program för entreprenörer med tidiga affärsidéer. En väsentlig del i detta program är att ge entreprenören metoder för att tidigt söka kontakt med kunder och lyssna till deras behov.

Nils-Olof Forsgren tryckte också på vikten av att entreprenörer delar med sig av idéer och erfarenheter.

– Vi kallar det ”pay it forward”. Det handlar om att vara generös, att dela med sig av det man kan, sade Nils-Olof Forsgren.

Fått hjälp på vägen

Under Morgonpasset medverkade även amerikanska Melisande Middleton från Thingmap, ett startup-bolag som vuxit fram hos Uminova Innovation. Melisande Middleton har mellan studier vid Stanford och Harvard startat en global medie-organisation och arbetat som reporter och jurist inom IT. Numera bor hon i Umeå och driver bolaget Thingmap tillsammans med sin partner.

– Det har gått långt snabbare än vad vi kunnat förvänta oss. Uminova har hjälpt oss utefter vägen och lärt oss att fokusera, sade Melisande Middleton.

Även Melisande Middleton betonade vikten av ”pay it forward”, att dela med sig.

– Det finns många inspirerande startups här i Umeå som vi fått möta och knyta kontakt med, sade Melisande Middleton och betonade liksom Nils-Olof Forsgren att miljön i Umeå är perfekt för att bygga ett startup.

Morgonpasset avslutades med att Roland Carlsson berättade att detta var hans sista Morgonpass på scenen. Han går nämligen i pension efter 16 år som näringslivschef vid Umeå kommun.

– Tack för alla år. Nästa gång är det min efterträdare Peter Juneblad som är moderator, och det ska bli oerhört intressant att sitta där ute och ställa frågor. Morgonpasset är en viktig institution för Umeå.

 

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag