Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bild från filmen Stoerre Vaerie. Foto: Bautafilm

Umeåfilmer Guldbagge-nominerade

Umeå är väl representerat på Guldbaggegalan. Kung Fury av David Sandberg och Stoerre Vaerie av Amanda Kernell är nominerade som bästa kortfilm, och Love Larson nomineras i kategorin Bästa mask/smink.

Kung Fury, som hade världspremiär under filmfestivalen i Cannes, har tidigare fått flera utmärkelser. Filmen blev bästa europeiska kortfilm och vann publikens pris under kortfilmsfestivalen Vila do Conde i Portugal samt publikens pris vid Cutting Edge-festivalen i Storbritannien. Kung Fury var även nominerad till European Film Awards i Berlin. Filmen var ett mycket lyckat crowdfunding-projekt, och filmen har hittills visats över 21 miljoner gånger på Youtube.

Stoerre Vaerie (Norra Storfjället) av Umeåregissören Amanda Kernell har tidigare utsetts till bästa svenska kortfilm vid filmfestivalen i Göteborg och vid kortfilmsfestivalen i Uppsala. Filmen har också visats på en rad internationella festivaler. Amanda Kernell, som har gjort andra prisbelönade kortfilmer, är aktuell med långfilmen Sameblod.

Utflyttade Umeåbon Love Larson och kollegan Eva von Bahr är nominerade i kategorin Bästa mask/smink för filmen En man som heter Ove, där Rolf Lassgård spelar huvudrollen.

Guldbaggegalan direktsänds i SVT den 18 januari.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag