Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bild över Umeå.

Umeå i final om Europas Innovationshuvudstad

Umeå är en av de sex städer som gått vidare till final i utnämningen av European Capital of Innovation, alltså Europas Innovationshuvudstad. Med en eventuell vinst följer prissumman 1 miljon euro, men redan nu har Umeå vunnit 100 000 euro (drygt en miljon kronor).

Vinnaren – Europas Innovationshuvudstad 2018 – kommer att tillkännages den 6 november vid Web Summit i Lissabon, Portugal. Den stad som har det bästa ekosystemet för innovation, vinner en miljon euro (drygt 10 miljoner kronor) som kan användas för att skala upp innovationsaktiviteter.

De fem övriga finalstäderna är Århus i Danmark, Aten i Grekland, Hamburg i Tyskland, Leuven i Belgien och Toulouse i Frankrike. De sex städer som inte gått vidare är Göteborg, Antwerpen i Belgien, Bristol i England, Lissabon i Portugal, Madrid i Spanien och Wien i Österrike.

Trogen sina värderingar

I motiveringen till Umeås plats i finalen framhålls bland annat Umeås stora ambitioner för samhällsutvecklingen där man trots stora tillväxtambitioner är trogen sina värderingar, såsom inkludering, kreativitet och jämställdhet. Vidare pekar man på två universitet i världsklass samt intresset för att hitta nya metoder för att engagera medborgarna.

– Det är fantastiskt kul att vi gått vidare! Att komma med bland de ursprungliga tolv städerna var stort nog, och nu har vi verkligen fått bekräftelse på att vi jobbar på rätt väg. I vår presentation lyfte vi bland annat fram jämställd stadsutveckling, våra framgångsrika innovationsmiljöer, våra universitet och den stora tilliten i Umeå, som gör det enkelt att samarbeta, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Margareta Rönngren (S).

– Många europeiska städer är världsledande på urbana innovationer. De hittar nya sätt att engagera medborgarna i samhällslivet, stötta tillväxten i näringslivet, anpassa sig till globala utmaningar och bibehålla den lokala sammanhållningen. Alla städer som tävlar om titeln Europas Innovationshuvudstad visar att de är duktiga inom dessa områden och jag ser fram emot att utse vinnaren i november, säger Carlos Moedas, EU:s kommissionär för Forskning, vetenskap och innovationer.

Mer information:

Läs mer på www.innovationbyumea.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag