Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar konstverket Listen som ska symbolisera Me too-rörelsen.

Konstverket Listen av Camilla Akraka.

Umeå i nationell satsning på designturism

Umeå en av fyra städer i Visit Swedens nya satsning ”Swedish Design Museum To Go”. Det är den tredje utställningen under parollen Swedish Design Museum, Sveriges första digitala museum för design.

De fyra utställningarna i Swedish Design Museum To Go – South, West, East och North – har sin geografiska bas i de fyra städerna Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och dess omgivningar. Utställningen ger utländska besökare möjligheten att låna en kurerad designutställning i en ryggsäck när de kommer till Sverige. I ryggsäcken finns designföremål som inspirerar till upplevelser i fyra regioner i landet, norr representeras av Umeå.

Besökare vill ta del av det lokala

Att smälta in bland svenskar och se vår livsstil inifrån är något som turister från utlandet vill göra i Sverige. Den svenska livsstilen tar sig tydligt uttryck genom designen vi omger oss med. Designföremålen i utställningen är kopplade till berättelser som ska inspirera till något att göra på platsen som också svenskar gärna gör. Ryggsäckarna kan lånas gratis och bokas veckovis online.

Utställningen i Umeå

Utställning North, som finns i Umeå, har kurerats av Linnéa Therese Dimitriou, konstnär och creative director från Umeå.

Utställningarna har satts ihop av lokala kuratorer som verkar i kreativa branscher. De har valt ut upp till tio väldesignade och användbara föremål som ska inspirera om platsen och upplevelser där. Kuratorernas tips på upplevelser och berättelser om objekten publiceras i det virtuella museet och fungerar sedan som en riktig insiderguide till Sverige – även för de som inte bokar en ryggsäck.

En nationell satsning på svensk design

Swedish Design Museum är en del av programmet Swedish Design Moves, som Visit Sweden driver på uppdrag av regeringen tillsammans med Svensk Form, Swedish Fashion Council, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen. Uppgiften är att marknadsföra Sverige utomlands med hjälp av svensk design.

Umeå ett populärt besöksmål

Umeå är ett växande besöksmål. Under 2019 besöktes platsens hotell, campingar, vandrarhem och stugbyar av 727 000 gäster, enligt preliminär statistik av Tillväxtverket/SCB. Det är en ökning på drygt sex procent jämfört med året innan och är rekordsiffror för Umeå.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag