Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en cyklist i Umeå.

Umeå prisas för cykelsatsningar

Umeå har utsetts till Årets vintercyklingskommun. Dessutom kom Umeå på en delad tredje plats som god cykelstad i Cykelfrämjandets Kommunvelometer.

För fjärde gången har Umeå kommun deltagit i Cykelfrämjandets kommunvelometer. I år blev Umeå trea tillsammans med Malmö och Nacka. Vann gjorde Uppsala, medan Lund och Linköping kom på delad andra plats. Omdömet om Umeå är ”Årets resultat och de tidigare resultaten Umeå fått i granskningen pekar tydligt på hur långsiktigt, strukturerat och brett kommunen jobbar för att främja cykling”.

– Att Umeå får så gott betyg när det gäller cykling och cykelplanering är ett kvitto på att kommunens långsiktiga och strategiska arbete med cykelfrågor ger resultat, säger Katarina Bergström, trafikplanerare, Umeå kommun.

Framkomlighet och service

Kommunvelometer är en objektiv granskning som jämför kommuners arbete med cykelfrågor, både kort- och långsiktigt. I år deltog 53 kommuner. Tidigare år som Umeå deltagit var 2012 (elfte plats), 2013 och 2014 (sjätteplats båda åren).

I det nya Cykeltrafikprogrammet som tekniska nämnden just antagit kommer kommunen att fortsätta sitt långsiktiga arbete med åtgärder som har stor spännvidd. Allt från samverkan och god framkomlighet för cyklister, till trygg-väg-hem till alla bostadsområden och aktiviteter på stan samt service i form av luftpumpar och cykeltvätt.

Årets Vintercyklingkommun

Cykel plus-minus är en innovationstävling som arrangeras av Svenska Cykelstäder i samarbete med Vinnova. Tävlingen syftar till att inspirera kommuner till att ta fram nya lösningar för att underlätta för vintercyklister. Här är Umeå kommun bäst i Sverige!

Juryns motivering:

”Umeå kommun har satsat brett och innovativt på flera nya åtgärder för att öka vintercyklingen genom bl.a. ny app, nya vintercyklingsplaneringsverktyg och informationsaktiviteter. Att söka nya samarbeten med bland annat studenter och företag har genererat oväntade innovationer och skapat engagemang bortom kommunhusets dörrar. Från juryn hoppas vi att kommunen fortsätter att satsa lika offensivt på ökad vintercykling kommande år och att förnyelsearbetet fortsätter”.

– Det är glädjande att Umeå utmärker sig och står sig väl i konkurrensen med andra kommuner, säger Lena Karlsson Engman, ordförande, tekniska nämnden.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag