Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeås snabba internet imponerar internationellt

Umeås snabba bredband blir återigen omtalat över hela världen. På bara två dagar har UmeNets film om snabb uppkoppling visats mer än två och en halv miljoner gånger på Youtube.

Umeå Energi och dess bolag bredbandsleverantören UmeNet har fått en riktig internationell framgång med sin nya kampanjfilm Living with lag. Efter bara ett dygn på Youtube har filmen visats över en miljon gånger och internationellt ledande it-sajter som Mashable och Engadget har uppmärksammat Umeås snabba bredband i artiklar om kampanjen.

– Det är helt galet, jag har inte hunnit landa i det här, utbrister Mats Berggren, vd på UmeNet.

– Lagg engagerar verkligen folk, även om vi i Umeå är ganska förskonade från det med vårt snabba bredband, fortsätter Mats Berggren.

Leva med lagg

Kampanjen Living with lag är ett experiment där UmeNet låter fyra försökspersoner leva med lagg inte bara online, utan även i sin vanliga fysiska vardag. Lagg är ett av de största störningsmomenten på internet. Det uppstår i samband med en långsam internetuppkoppling, och resulterar oftast i fördröjningar, buffringscirklar, pixliga bilder och frysta skärmar.

Det här är inget som någon ska behöva acceptera, menar UmeNet som erbjuder sin kunder upp till 1000 Mbit/sekunden via fiber.

För att visa på hur knepigt det är att leva med lagg har de fyra försökspersonerna under två dagar fått leva med några sekunders fördröjningar i sitt liv. Det hela har åstadkommits med hjälp av inbyggda bildskärmar framför varje öga, en dator programmerad för att ställa in olika nivåer av fördröjningar, ljudisolerande hörlurar och webbkamera.

På Youtubefilmen syns tydligt hur försökspersonernas vardag blir helt kaosartad. Att försöka träna i grupp eller spela bordtennis med tre sekunders fördröjning blir närmast omöjlgt. Att laga mat och steka pannkaka visar sig också vara mycket svårt. Lärdomen enligt UmeNet är att sådana fördröjningar ska man inte heller acceptera på internet.

Nät med hög kvalite

– Vi bygger för 100 eller 1000 Mbit, men även om många av våra kunder nöjer sig med att köpa 10 Mbit så är nätet riggat för mer vilket ger större kvalitet, säger Mats Berggren.

Att ha ett väl utbyggt bredband är viktigt, inte minst inför framtiden, menar Berggren.

– Vi ser det som händer inom välfärdsbredband och hemsjukvården. Där diskuterar vi trygghetslarm och då vill ingen ha laggande nät om ambulans behöver tillkallas.

– Det samma gäller med spelvärlden, aktiehandel och tv och telefoni som har krav på kvalitet i leveranserna.

Att Umeå nu blir omtalat internationellt är roligt, menar Mats Berggren, men också en naturlig följd av den stora satsning som gjorts på fiberutbyggnad och snabbt bredband.

– Umeå har blivit uppmätt till västvärldens snabbaste stad. Vi ligger i topp i Sverige och därmed internationellt för bredbandspenetration. Vi har fått pris för vårt stadsnät och som Årets operatör. Det visar att vi ligger i framkant, säger Mats Berggren.

Mer information:

Se filmen på YouTube här.


Text: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag