Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar människor som umgås i en av Umeås parker.

Umeå – tillbaka till framtiden

Hur ser Umeåborna på sin hemort? Vad tycker andra om Umeå och Umeåborna? Vilken betydelse har historien för utvecklingen i dag och i framtiden? Det var några av perspektiven vid säsongens sista upplaga av Morgonpasset, som anordnades den 1 juni.

Inledde gjorde Mona Edström Frohm, platschef vid Volvo Lastvagnar, som berättade om Teknikpriset. Initiativet har tagits tillsammans med Komatsu Forest och Ålö, och syftet är att lyfta fram och stärka Umeå som teknikstad genom att prisa innovatörer. Enskilda och företag har på sig till den 30 juni att nominera (även sig själva). Priset delas ut vid Umeågalan i november.

Efter Mona kom en presentation av Årets UF-företag i Västerbotten, Vegoguiden, som har gett ut en lokal kokbok med tips och restaurangrecept. En av de sex tjejerna i företaget berättade att boken redan var finansierad när den släpptes i december 2016.

”Musik överallt”

Veganer och straight edge ingår i bilden av Umeå. Som Anna Olofsson, marknadschef för platsvarumärket Umeå, konstaterade vid Morgonpasset, många är med i att forma Umeås utveckling. Och det finns många åsikter om Umeå.

I sin tillbakablick nämnde Anna Olofsson några upptäcksresande, som besökt staden. En av dem var Samuel Laing, som beskrev Umeåborna som en trevlig befolkning som kunde föra kulturella samtal.

Annas favorit är Paul Belloni Du Chaillu. Efter äventyrsresor i Afrika kom han 1871 till Umeå, och när han gick på gatorna hörde han ”musik överallt”. Du Chaillu berättade att här fanns minst 100 pianon, eller ett per var 25:e invånare.

Umeå en öppen knutpunkt

Anna Olofsson lyfte fram betydelsen av det geografiska läget, som gör Umeå till en knutpunkt för både nord-sydlig och öst-västlig kommunikation.

– Att Umeå finns i en korsväg, har gjort att vi är öppna för folk som kommer hit. Samma öppenhet folkbildning, frikyrklighet och arbetarrörelsen kom tidigt till staden.

Progressiv förebild

Nutida undersökningar har resulterat i att Umeå har en ovanligt hög andel av globala förändringsbenägna människor. Speciellt markant är en överrepresentation av entreprenörer, som provar nya saker och möjligheter. Här finns även många humanister med handlingskraft, engagemang och positiv grundsyn på andra.

Ord som kännetecknar stadens invånare är ifrågasättande, tolerans och tillit.

– Umeå är en progressiv förebild, med skapande och hängivna människor som vill göra världen lite bättre. Så ser vi på Umeås identitet.

Kunskap om det förflutna

Nästa morgonpassning gick till Fredrik Elgh, till vardags professor/överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi. Han blev nyligen prisad av Svenska Akademien för deltagande i arbetet med att utgivningen av Pehr Stenbergs levernesbeskrivning.
Pehr Stenberg, som levde 1758–1824, lämnade efter sig en omfattande självbiografi som berättar om livet i Umeå för 200 år sedan. Ett lokalt inslag i Fredrik Elghs långvariga hobby: historia.

– Kunskap om varifrån vi kommer är viktigt för att förstå var vi är och vad vi ska leverera till dem som kommer efter oss.

”Crowd funding”

Pehr Stenberg var en enkel bondpojke från Stöcke utanför Umeå. Han hade läshuvud och fick, uppbackad av magistern, chansen att läsa i skolan. Pehr hade lätt för sig, och precis som Umeå i dag vill mer, hade han viljan att gå vidare till universitetsstudier.

För en fattig på den tiden var möjligheten som fanns att läsa till präst. Genom en ”crowd funding”, d.v.s. att sockenledningen tillät honom att tigga, fick han ihop pengar för att 1779 fick segla iväg till Åbo. Studierna tog tio år, eftersom Pehr måste försörja sig genom jobb som informator.

– Det finns en cliffhanger i första delen. Pehr Stenberg jobbade hos ett hovrättsråd och fick veta att inte skulle intressera sig för flickorna i familjen. Men det gjorde han, så han blev utslängd och åkte hem till Umeå.

Kär i Lisa-Kajsa

Stenbergs mentor ordnade ett nytt jobb, så att han kunde avsluta sina studier. Han praktiserade till präst och blev i Bygdeå kär i Lisa-Kajsa från Ånäset. De fick dock inte varandra, så Pehr flyttade till Umeå. Den hushållerska han gifte sig med dog i barnsäng, och slutligen fick Pehr och Lisa-Kajsa varandra. De flyttade till Backen i Umeå och fick fyra barn.

Leverensbeskrivningen omfattar 1758–1807, alltså inte krigsåren 1808–09.

– Men det finns ett dagboksfragment från 1809, som visar att Pehr Stenberg var engagerad i motståndet mot Ryssland. Efter kriget blev han avförd norrut men lyckades på något sätt komma loss.

Register med 1 800 personer

Pehr Stenberg var intresserad av botanik, han skrev en bok om den lokala dialekten och ritade fem detaljerade kartor av vår del av världen. Det var i letandet efter kartorna som Fredrik och de övriga hittade renskrivna delar av självbiografin, som nu är utgiven i fyra band.

– Texten används av historiker, etnologer, språkforskare och andra. Nu planerar vi att ge ut ett personregister med de 1 800 personer som figurerar i det här verket.

Fredrik Elgh avslutade Morgonpasset med att läsa ett par stycken ur verket. En händelse var det besök som Pehr Stenbergs gjorde på Holmön, där han välsignade Helena Elisabeth-kyrkan som i dag står på hembygdsområdet Gammlia i Umeå.

Mer information:

Affärsliv24 sänder live från Morgonpasset, men gör det också möjligt för dig att titta i efterhand.

Se Morgonpasset i sin helhet.

Se intervju med Peter Juneblad, näringslivschef Umeå kommun.

Se intervju med Jan Sundman, riksorförande för NyföretagarCentrum Sverige.

Se intervju med Mona Edström Frohm, platschef på Volvo Lastvagnar.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag