Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en match med basketklubben A3 Basket.

Umeå utsedd till Sveriges bästa idrottsstad

SVT Sport har utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad 2018. Umeå blir dessutom huvudort för SM-veckan sommar 2022, ett arrangemang där svenska seniormästerskap i flera olika idrotter samlas i en och samma stad.

Utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad delas i år ut för åttonde året. Vinnaren utses av en jury bestående av 25 tittare och 25 anställda på eller specialinbjudna av SVT sport. Umeå vann i konkurrens med ett rekordstort antal tävlande kommuner som kvalificerat sig till omröstningen.

– Det är fantastiskt för Umeå som idrottsstad, först SM-veckan sommar 2022 och nu utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad. Att få den här utmärkelsen känns ärofyllt, särskilt i konkurrensen med så många andra starka städer, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Ett bra idrottsår

Under det gångna året har bland annat detta skett: Iksus damer tagit hem sitt andra raka SM-guld i innebandy. A3 Basket (tidigare Udominate Basket) har tagit hem sitt fjärde raka SM-silver och IFK Umeå var landets bästa klubb under skid-SM 2018. Dessutom hade Iksu innebandy hela nio spelare i Sveriges VM-guld vinnande landslag.

– Umeå är en fantastisk idrottsstad som andas framgång och framtid! Otroligt roligt att vi får priset i år, intresset och engagemanget som finns kring idrotten här är något extra. Att vi har en bredd, många bra elitlag, elitidrottare och föreningar inom flera olika sporter tror jag är bidragande faktorer till framgången i Umeå. Det finns enormt bra förutsättningar träningsmässigt att utvecklas och lyckas här, säger Iza Rydfjäll, VM-guldmedaljör och SM-guldmedaljör med Iksu.

Både topp och bredd

SVT:s jury delar ut priset till den kommun de tycker har lyckats bäst under det senaste året. Det som de bedömer är idrottsliga prestationer från individuella idrottare och idrottslag från kommunen.

– Oerhört glädjande att vi fått denna utmärkelse. Vår största styrka här i Umeå är den bredd och mångfald vi har i våra föreningar. Det har inneburit att vi idag har en elit för både tjejer och killar, säger Stefan Hildingsson, fritidschef, Umeå kommun.

Positiva minnen från SM-veckan

Umeå har tidigare erfarenheter av att anordna SM-veckan. Under 2014 anordnas vinterupplagen av SM-veckan i Umeå, och den gången blev det en riktig folkfest. Under en SM-vecka sommar räknar Riksidrottsförbundet med 8000–9000 deltagare och funktionärer samt en hel del publik, både på plats och via tv.

– Tillsammans med våra engagerade föreningar kommer det bli en fantastisk vecka. Arrangemanget kommer att ge positiva effekter för Umeå och blir en höjdpunkt under Umeås 400-årsfirande, som äger rum samma år, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Goda förutsättningar

I Umeå finns god tillgång till arenor, vilket ger stora möjligheter till många olika former av idrotter. Många tävlingsmoment kan dessutom ordnas nära eller mitt i centrum. Rådhustorget och Skeppsbron blir viktiga platser under SM-veckan, både som tävlings- och publikområde.

–Vi ser verkligen fram emot SM-veckan i Umeå och att kunna vara en del av de omfattande idrottsevenemang och de högklassiga tävlingarna. Vi i IFK Umeå har lång erfarenhet av att arrangera bland annat friidrottstävlingar, på såväl nationell som internationell nivå. 2022 vill vi ge alla chansen att få uppleva det bästa som friidrotten har att erbjuda, säger Jan Sundman, ordförande, IFK Umeå.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag