Susanne Jonsson lagar mat över öppen eld.

Susanne Jonsson, Umeås egen TV-kock, fixar maten utomhus. Foto: Andreas Nilsson.

”Var utomhus och gör som Karl-Bertil”

Coronapandemin har påverkat julen och nyårsplanerna för de flesta. Här bjuder Umeås egen TV-kock Susanne Jonsson på sina bästa tips för en fridfull och meningsfull ledighet under jul- och nyårshelgerna. Du får också många andra tips på fritidsaktiviteter i mellandagarna, och kan själv bidra med förslag.

Susanne Jonsson som vi vanligtvis brukar se i TV-rutan i SVT-programmet Gokväll har haft en väldigt intensiv arbetshöst. Förutom sitt vanliga jobb i Gokväll så har hon även arbetat med så kallad slow-TV i programmet Live från Susannes skafferi, där hon tillsammans med livsstilsbloggaren Clara Lidström har bjudit på julmat, bakverk och pyssel, kombinerat med möten med spännande gäster.

Det första programmet som sändes den första advent blev en tittarsuccé, och följdes därför upp av en hel serie på sex program där även tittarna själva fick bidra till programmens innehåll, delta i omröstningar och skicka julhälsningar.

– Det har varit väldigt kul att arbeta med det här programmet, eftersom det har gett möjlighet att fördjupa sig i både recept och mattraditioner, och inte minst att prata med tittarna. I år är det på grund av corona inte möjligt att träffas som vanligt under ledigheterna och därför har det känts extra betydelsefullt att få vara ett sällskap i rutan och dessutom bjuda tittarna på god mat, säger Susanne Jonsson.

Fylla på med energi

Även om Susanne i grunden är den positiva och utåtriktade person som bjuder på sig själv i TV är det viktigt för henne att stanna upp och fylla på med energi, inte minst nu under den mörkaste årstiden. För henne handlar återhämtning om att yoga, att gå rejäla långpromenader i vinterlandskapet, att bada med badsalt och att ta hand om sig själv. Åka skidor är en annan favoritaktivitet.

– Balansen är jätteviktig, jag har fått lära mig att boka in återhämtning efter intensiva perioder. Det är en sak jag tränar på hela tiden. Just i år kan vi på grund av coronapandemin inte umgås och göra det vi är vana och vill göra, men jag tycker också att det är något väldigt sunt i det avskalade, lugna och enkla. Det kommer fler jul- och nyårshelger och med den här erfarenheten kommer vi helt säkert att uppskatta det vi har ännu mer.

Även om helgerna och ledigheten för många innebär att man är själv så betonar Susanne Jonsson att man bör undvika att soffa till helt. Det är viktigt att se till att vara aktiv, att gå ut och få dagsljus, att kanske göra upp en eld och grilla. Eller så kan man ta med sig en termos med choklad, ett renskinn eller liggunderlag och meditera en stund i skogen.

Aktiv fritid

Vill du veta vilka grillplatser som har ved, vilka skridskobanor som har öppet eller kanske var närmaste elljusspår finns? Massor av tips på aktiviteter, både utomhus och digitalt hemifrån: www.umea.se/aktivfritid

Varm choklad hälls upp i en kopp utomhus.

Varm choklad smakar bäst utomhus. Foto: Andreas Nilsson

Lokal och hållbar mat

Susanne anser att coronapandemin trots allt bär med sig något positivt i form av att det förstärker våra beteenden kring hållbarhet. Vi behöver planera inköpen lite bättre, storhandla och även slänga mindre mat som blir över. Under 2020 har man också sett en tydlig trend med vegetariska alternativ både till julbordet och till nyårsfesten. Så här inför det nya året slår Susanne Jonsson också ett slag för att tänka lokalproducerat och inte minst att involvera den samiska matkulturen.

– I grunden handlar det om att ta tillvara de fantastiska råvaror och produkter som vi tar fram i den här delen av landet. Det finns så mycket för oss att upptäcka som både knyter an till lokala mattraditioner och som bidrar till ett mer hållbart sätt för oss att leva.

Hon påpekar också att i princip allt smakar bättre utomhus och att man därför kan med sig sådant som blir över från jul- och nyårsmiddagarna och göra fina mackor som får följa med ut. För att piffa till det hela lite extra kan utflyktsmaten läggas i paket med omslagspapper och snören. Det gör mycket för upplevelsen.

– Vill man göra det enkelt kan man grilla lussebullar och värma glögg över öppen eld vid någon av alla de grillplatser som finns i och runt Umeå. Det är otroligt mysigt. Sen är förstås varma kläder ett måste, säger Susanne.

En tunnbrödrulle med lax och grönt görs i ordning.

Foto: Andreas Nilsson

Fler fritidsaktiviteter

Behöver du tips på roliga saker att göra utomhus? För att aktivera familjen, njuta av den friska luften och rensa tankarna?

Visit Umeås bästa tips på fritidsaktiviteterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (www.visitumea.se)

Visa omtanke om varandra

Under ledigheten vill Susanne också uppmana oss att skänka en tanke till dem som är ensamma. På grund av coronapandemin är det exempelvis många äldre och personer i riskgrupper, som helt saknar möjlighet att få träffa släkt och vänner. Mat och bakverk funkar bra att ge bort som presenter, och det är kanske extra roligt när det sker spontant.

– Just nu är det viktigt att vi ser och visar varandra uppskattning. Det behöver inte vara så avancerat. Baka pepparkakor, slå in i fint papper och lämna till grannen eller till någon du vet som är själv. Gör som Karl-Bertil. Ge lite extra av din kärlek – kärlek får du alltid tillbaka, säger Susanne Jonsson.

Hur firar du nyår?

Välkommen att fira in det nya året i Umeå med en digital sändning av nyårstal, musik, nedräkning, nyårsskål och fyrverkeri på avstånd.

Färgsprakande fyrverkeri och några av stans bästa restaurangerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (www.visitumea.se)

Fyrverkerikrevader mot mörk himmel

Fler tips

Här är några webbplatser och offentliga grupper (Facebook) med fler tips på fritidsaktiviteter:

Bidra med tips

Arrangerar du ett evenemang?
Lägg in det på www.alltomvasterbotten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, kommunens kalender för aktiviteter i Umeå.

Har du andra tips på andra grupper/aktiviteter för olika intresseområden?
Skicka ditt tips:Sidan publicerades