Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Campus Open Mind tar debatten

Kultur på campus vid Umeå universitet introducerar nu ett nytt koncept med fokus på viktiga ämnen som engagerar Sverige i dag. Det innebär att Kultur på campus breddas till att även innehålla föreläsningar och debatter. Universitetet är en plats där diskussionen ska tas.

– På det här sättet vill vi bidra till att ta samhällsdebatten till campus. Ett universitet är en väl lämpad plats för diskussioner om viktiga och svåra frågor och den form som Kultur på campus-eventen har passar utmärkt för detta ändamål. Det betyder att allt sker under lunchtimmen – vilket även ger dem som studerar och arbetar möjlighet att delta, säger projektledaren Jonas Ericson.

Målgrupperna blir också fler och förutom studenter och personal vid Umeå universitet bjuds även in gymnasieelever, alumner och en intresserad allmänhet in.

– Gymnasieelever är en prioriterad målgrupp för oss av två anledningar. Dels vet vi att unga vuxna i dag är engagerade i samhällsfrågor och detta blir då ett konkret komplement för dem. Sen vill vi också skapa tillfällen för dem att fysiskt besöka universitetet, vilket kan göra steget att börja plugga kortare, säger Jonas Ericson.

Tankar finns på att sända vissa av eventen live på webben, möjlighet finns då att twittra in frågor som kan besvaras i direktsändning.

– Det blir en service till dem som av olika anledningar inte har möjlighet att dyka upp fysiskt. Ett mål är också att så ofta som möjligt hålla till i Ljusgården i Lärarutbildningshuset. Den lokalen fångar på ett bra vis tanken med Campus Open Mind, nämligen öppenhet och högt i tak.

Enligt planen kommer det att produceras cirka två Campus Open Mind under 2016. Fokus kommer att ligga på heta ämnen som engagerar. Till exempel jämställdhet, flyktingströmmen, hälsa och klimatfrågor.

Först ut är ett synnerligen aktuellt ämne, då forskaren Hans Brun föresläser tisdag den 12 april på temat Terrorhotet mot Europa.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag