Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Kulturministern samtalar med Kvinnohistoriskt museum i Umeå

På onsdag 6 mars möts Sveriges kulturminister Amanda Lind och chefen för Kvinnohistoriskt museum, Maria Perstedt i ett samtal om kvinnohistoriens roll för museernas framtid.

Kvinnohistoriskt museum är en verksamhet som sedan starten aktivt arbetat för att bryta ny mark i museivärlden och ge besökare nya perspektiv på historia. Med kvinnohistoria som verktyg vill museet inkludera och adressera flera berättelser istället för några få.

- Vårt uppdrag kan vid en första anblick ses som en enorm utmaning, men i det ligger också möjligheten att stärka museers roll som aktiva aktörer i samhällsutvecklingen, säger Maria Perstedt.

Amanda Lind har under sina första veckor som kulturminister träffat en rad verksamheter inom det offentliga såväl som det privata. Lind besökte nyligen Röhsska museet i Göteborg och nu kommer hon till Kvinnohistoriskt museum.

- Kulturministern har ett uttalat fokus på allmänhetens tillgång till kultur och vi hoppas med samtalet att kunna utforska vad museivärlden kan bidra med och hur vi på bästa sätt kan ta tillvara på det progressiva uppdrag vi har på Kvinnohistoriskt museum.

Mer information:

Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Tid och plats:
Tid: 14.30 – 15.00 onsdag 6 mars
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Kvinnohistoriskt museum bjuder på kaffe och kaka

För frågor kring intervju och pressbild, kontakta:

Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag