Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Nijmegen är Europas miljöhuvudstad 2018

Umeå höll en övertygande presentation för juryn i Ljubljana och rosades för sitt strategiska miljöarbete, men det räckte inte hela vägen. Nederländska Nijmegen blev den 22 juni utnämnt till Europas miljöhuvudstad 2018.

– Först och främst vill jag gratulera Nijmegen! Att vi gått till final tre år i rad visar att vi ligger bra till i vårt miljöarbete. Vi har gjort en bra ansökan och presentation – trots att vi inte vann ser jag bara fördelar med att ha ansökt. Vi har kraftsamlat och fått en övergripande bild av det miljöarbete som sker i staden, vi har blivit utvärderade av experter och skapat viktiga kontakter inför vårt fortsatta miljöarbete, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Umeås delegation höll en presentation för en internationell jury som bland annat imponerades av Umeås strategiska och integrerade sätt att ta sig an miljöarbetet.

– Nu siktar vi framåt mot ett fortsatt bra miljöarbete i Umeå kommun. Vi har många spännande projekt framför oss, till exempel ”Den koldioxidsnåla platsen” där vi fått 24 miljoner kronor av Tillväxtverket för att bland annat ta fram metoder för att bättre kunna planera och utveckla en stad med så lite koldioxidutsläpp som möjligt, säger Hans Lindberg.

Earth hour city challenge

Umeå var samtidigt nominerade av WWF till den internationella tävlingen Earth hour city challenge efter att ha utnämnts till Årets klimatstad i Sverige. Där vann Paris men Umeå fick ett särskilt omnämnande av juryn som imponerades av omfattningen av genomförda klimatåtgärder; allt ifrån strategiska satsningar på sol, vind och alternativa bränslen till att utbilda och involvera medborgarna i omställningsarbetet.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag