Information om specialkost och anpassade måltider

Specialkost

Erbjuds till barn/elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, vid allergi eller överkänslighet. Ansökan ska i många fall styrkas med ett intyg från sjukvården eller ett utdrag ur journal.

Jordnöt, nöt, mandel och sesamfrö

I Måltidsservice kök inom skola och förskola får det inte finnas jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrö. Vissa livsmedel innehåller spår av dessa, men serveras inte till matgäster som anmält allergi mot dessa. Det är därför viktigt att ansökan om specialkost lämnas in. Måltidsservice har ingen kännedom om det finns nötter i skolans övriga lokaler.

Laktosintolerans

Vid laktosintolerans erbjuds en laktosreducerad meny som innehåller under 3 gram laktos per portion.

Läs mer här Länk till annan webbplats..

Hänvisning till dagens 1

Skolrestaurangen serverar alltid två alternativ, dagens 1 och dagens 2. De som har allergi eller som av olika anledningar inte äter livsmedel som ingår i dagens 2 erbjuds i första hand dagens 1 om det alternativet inte innehåller livsmedel som barnet/eleven inte tål.

Anpassade måltider

En anpassad måltid erbjuds till barn/elever som av etiska eller religiösa skäl önskar äta exempelvis vegetarisk mat, vegansk mat eller mat fri från fläsk och blod.

Religiösa skäl

Om vissa livsmedel ska uteslutas av skäl kopplade till någon av de fem världsreligionerna kristendom, judendom, islam, buddism och hinduism erbjuds följande alternativ:

  • Kost utan fläskkött
  • Kost utan blod/inälvsmat
  • Kost utan nötkött

Den anpassade maträtten kan vara en vegetarisk maträtt (Dagens 1).

Måltidsservice serverar inte halal eller kosher då de inte uppfyller de svenska djurskyddskraven.

Vegetariskt alternativ

Om man av etiska skäl väljer att utesluta mat av animaliskt ursprung erbjuds vegetarisk mat. Följande alternativ finns att välja på:

  • Vegetarisk kost (innehåller mjölk och ägg)
  • Vegetarisk kost + fisk (innehåller mjölk, ägg och fisk)
  • Vegetarisk kost + kyckling
  • Vegankost

Vegankost består uteslutande av livsmedel från växtriket. Att äta vegankost gör att det kan vara svår att få i sig tillräckligt med energi och näring. Vegankost innehåller ofta mindre energi, protein, järn, B12, kalcium, riboflavin och D-vitamin än ordinarie kost. Det krävs därför stor kunskap om mat och näring, noggrann planering och att berikade livsmedel används. Du som vårdnadshavare eller myndig elev är ansvarig att vid behov komplettera med berikade produkter eller kosttillskott samt vid behov ha en dialog med elevhälsan eller vården.

Behovsanpassad måltid

En behovsanpassade måltid är avsedd för elever som på grund av olika funktionsvariationer inte kan tillgodogöra sig behovet från ordinarie måltid, exempelvis vid neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF).

Till ansökan om behovsanpassad måltid ska ett intyg eller skriftlig bedömning från vården (läkare eller dietist) eller från elevhälsoteamet bifogas.

I första hand görs en översyn av måltidssituationen och därefter kan oblandad mat eller en rullande veckomatsedel komma att erbjudas.

Observera att den behovsanpassade måltiden inte har ett näringsmässigt säkerställt innehåll.

Vi ser positivt på att barn och elever med behovsanpassad måltid väljer att äta av dagens 1 och 2 .

 

Ansökan

Ansökan om vegetarisk kost (undantaget vegankost), samt fläsk- eller blodfri mat ska inte göras i skolan, men däremot i förskolan.

Till ansökan om specialkost

Sidan publicerades