Startsida Umeå kommun
Person som borrar/skruvar

Ställ frågor om bygglov

Under våren är det högsäsong för bygglovsansökningar. Har du tänkt bygga något till sommaren är det bra om du lämnar in din ansökan i god tid. Har du frågor om bygglov kan du under våren träffa Bygglov i Kommunhörnan i Väven. Tisdagar, jämna veckor med start 18 februari, klockan 10–13, finns Bygglov på plats och svarar på dina frågor och ger råd. Välkommen!

– Att vi står i Kommunhörnan och erbjuder rådgivning kring olika bygglovsfrågor har varit väldigt uppskattat tidigare år. Därför utökar vi antalet tillfällen i år och finns på plats under åtta tillfällen under våren. Alla är välkomna med sina frågor och ingen tidsbokning behövs, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

Bygglov finns på plats klockan 10–13 följande tisdagar: 18 februari, 3, 17, 31 mars, 14, 28 april och 12, 26 maj.

Under våren så ökar antalet bygglovsansökningar vilket kan göra att handläggningstiden blir något längre. Hur lång tid det tar att få besked i ett lovärende beror väldigt mycket på vad det är du ansöker om. Ett ärende handläggs och beslutas i normala fall inom 10 veckor från att ärendet är komplett. Under 2019 tog det i snitt 4 veckor att få beslut för bygglovsansökningar i de fall ansökan inte avvek från någon bestämmelse och mindre än 4 veckor för besked i anmälningsärenden.

Tips inför din ansökan

Det finns en hel del du som sökande kan göra för att öka möjligheterna att få ett snabbt beslut. Här följer några bra tips inför din lovansökan:

  • Lägg tid på din ansökan, se till att den är komplett när du skickar in den. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän din ansökan är komplett. På bygglovssidorna finns information om vad din bygglovsansökan ska innehålla.
  • Ritningarna är en viktig del av ansökan och de ska vara fackmässigt utförda. Om du känner dig osäker, ta hjälp av en fackman för att rita dem.
    Se exempelritningar
  • Alla områden har inte en detaljplan som styr vad eller hur du får bygga, men om det finns en detaljplan för just ditt område underlättas handläggningen om det du vill bygga stämmer med detaljplanen.
    Se karta med aktuella detaljplaner

Sök via webben

Skicka gärna din ansökan via självservice på webben. Tjänsten underlättar för dig som söker och minskar risken för att ansökningar inte är kompletta. I självservice väljer du som söker vad det är du vill göra och får besvara de frågor som hör till det planerade bygget. Du ser även vilka handlingar som krävs och kan enkelt bifoga ritningar och annat utan att behöva lämna in några papperskopior. När ansökan är inskickad får du direkt en bekräftelse och ett diarienummer.

Har du frågor, kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontakt

Bygglov
090-16 13 61

Telefontider:
Måndag–fredag,
09.30–12.00 och 13.00–14.30