Startsida Umeå kommun
Beskriv vad bilden föreställer.

Boken Mat och klimat finns att låna på biblioteket.

Läs kokbok om mat och klimat

För två år sedan startade Umeå kommun ett restaurangnätverk med fokus på hållbarhet. Nu ger nätverket ut Umeås egen kokbok Mat och klimat som finns att låna på kommunens bibliotek.

– Vi vill visa för dem som bor här i Umeå att det händer en hel del inom restaurangnäringen när det kommer till hållbarhet, säger Märta Streijffert projektsamordnare för restaurangnätverket i Umeå.

I kokboken kretsar mycket kring den hållbara maten, men i vanliga fall är det långt mycket mer än själva maten som avhandlas i nätverket. Tillsammans får medlemmarna lära sig om energianvändningens klimatpåverkan, hur de kan minska vattenanvändning i diskrummet och hur de på bästa sätt kan kommunicera hållbarhetsfrågor.

Tips mot matsvinn

I kokboken medverkar flera av nätverkets restauranger med egna recept och ger sin syn på hur de kan bidra till en mer hållbar bransch. Minskat matsvinn är en viktig fråga för att minska både hushållens och restaurangernas påverkan på miljö och klimat och i kokboken får läsarna restaurangernas bästa tips till att minska matsvinnet.

– Restaurangerna gör redan idag ett fantastiskt arbete och det finns många goda initiativ, som vi vill sprida så att andra kan ta efter. Det här är ett sätt att skapa ringar på vattnet och inspirera fler till att göra hållbara förändringar, säger Märta Streijffert, Umeå kommun.

Vill du läsa kokboken?

Kokboken finns att låna på Umeå kommuns bibliotek eller ladda ner som pdf. Läs mer på minabibliotek.se

Kontakt

Märta Streijffert
projektsamordnare
miljö- och hälsoskydd
Umeå kommun
090-16 66 73
marta.streijffert@umea.se