Startsida Umeå kommun
Människor på party

Uteställen får tillsynsbesök på grund av trängsel

För att säkerställa att restauranger, barer och kaféer i Umeå kommun följer Folkhälsomyndighetens regler om att aktivt förhindra smittspridning av covid-19, gör Miljö-och hälsoskydd tillsynsbesök.

– Vi kommer att besöka ett antal matställen med fokus på information och tillsyn av Folkhälsomyndighetens föreskrifter gällande trängsel efterföljs, säger Jenny Wallin, chef för livsmedelsenheten, Umeå kommun.

Folkhälsmyndighetens nya regler för matställen

24 mars införde Folkhälsomyndigheten nya regler som innebär att restauranger, barer, kaféer och andra livsmedelverksamheter behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Besökare får endast äta och dricka sittandes vid bord.

Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Smittskyddsläkare kan stänga verksamhet

– Vi har ett samarbete med Smittskyddsenhet på Region Västerbotten och det är smittskyddsläkaren som i samråd med kommunen kan fatta beslut om stängning av verksamheter om de inte följer föreskriften. Vi hoppas att vi med dessa besök kan tydliggöra verksamheternas ansvar så att risken för smittspridning minskar. I det här svåra läget som vi har i samhället nu med coronapandemin så måste vi alla, livsmedelsföretag, myndigheter och allmänhet, hjälpas åt.

Privatpersoner kan anmäla trängsel

– Kom ihåg att vi var och en också har ett personligt ansvar att undvika trängsel vilket innebär att man inte ska gå in på ett matställe där man upplever trängsel. Är det så att man upplever trängsel på ett matställe kan man gärna kontakta Miljö- och hälsoskydd med den informationen, säger Jenny Wallin.

Kontakt

Jenny Wallin
enhetschef
livsmedelssäkerhet och serveringstillstånd
Umeå kommun
090-16 16 51
jenny.wallin@umea.se

Mer information

Vill du anmäla en verksamhet för trängsel?

Skicka din observation om tid och plats till miljoochhalsoskydd@umea.se

Läs mer om trängsel på serveringar