Startsida Umeå kommun

Brandvarnare räddar liv

Brandvarnare är en billig livförsäkring. Med en fungerande brandvarnare i taket ökar chanserna att du ska kunna ta dig ut om det börjar brinna. Varje år dör över 100 människor i bränder, de flesta i sin bostad.

Här ska brandvarnaren placeras

Brandvarnaren ska framför allt skydda dig när du sover. Det är viktigt att brandvarnaren sitter i taket och att det är minst 50 cm till närmaste vägg. Om du bor i ett tvåvåningshus är det bra att sätta brandvarnare där trappan kommer upp på övervåningen. Se också till att du placerar brandvarnare utanför sovrummen.

Byt batteri

Batteriet bör bytas varje år, till exempel första advent. Använd alkaliska batterier. När batteriet börjar ta slut ger brandvarnaren ifrån sig ett pip med jämna mellanrum.

Testa dina brandvarnare

Testa genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll in den ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta ska du prova med ett nytt batteri. Om du har varit bortrest mer än en vecka är det lämpligt att prova brandvarnaren. En gång om året bör du byta batteriet i brandvarnaren och rengöra den genom att dammsuga den utvändigt.

Ta också för vana att testa brandvarnaren på första advent. Samtidigt som du värmer glöggen, smakar på den första pepparkakan och tänder det första adventsljuset, varför inte passa på att sköta om och byta batteri i din brandvarnare? På så sätt kan december bli en lugnare och trevligare månad.

Byt brandvarnare

Brandvarnaren bör bytas cirka vart tionde år. Lämna din gamla brandvarnare på återvinningsstationen. Innan du sätter upp din nya brandvarnare märker du den med inköpsmånad och år. Då behöver du inte fundera på hur gammal brandvarnaren egentligen har blivit.

Här kan du köpa brandvarnare

Brandvarnare finns i de flesta livsmedelsbutiker, i fackhandeln, på brandredskapsfirmor och hos försäkringsbolag. Att en brandvarnare uppfyller Konsumentverkets riktlinjer ser du på den etikett som sitter på baksidan.

Testa din brandvarnare
Brandvarnardagen

Brandvarnardagen är en temadag 1 december varje år. Hela Norden uppmärksammar brandvarnaren den här dagen.

Aktiv mot brand har tagit fram en sms-tjänst som påminner dig att testa brandvarnaren:
www.skyddadigmotbrand.se

Skriv in ditt eget eller någon annans mobilnummer så får mottagaren en påminnelse via sms att testa brandvarnaren.