Startsida Umeå kommun
Ica Nära, Överboda

Sven Blomqvist har varit butiksägare för Ica Nära Blomqvists i Överboda i 35 år.

"Hemsändningarna är jätteviktiga för oss, både som butik men också för bygden i stort"

För 35 år sedan tog Sven Blomqvist över butiken i Överboda. Sedan dess har mycket hänt, men några saker har varit bestående över tid: Ica Nära Blomqvists bjuder alltid sina kunder på en kopp kaffe och har alltid kört ut hemsändningar till boende i närområdet.

Sven Blomqvist, 78, har varit butiksägare för Ica Nära i Överboda i 35 år. För ungefär 20 år sedan byggdes en ny butik, placerad precis bredvid den gamla butikslokalen.

– Jag ville rätt tidigt bygga ut, men när det inte ansågs vara lönsamt så köpte jag helt enkelt lös butiken och skissade fram ritningen över den nya lokalen själv. Tyvärr åt hunden upp det första utkastet, skrattar Sven.

Prioriterade en kaféhörna

I den nya butiksbyggnaden lät Sven bygga ett burspråk, i vilken en liten café-del placerades med utsikt över de vackra bostadshusen tvärs över gatan. Han menar att det finns ett behov hos bybor och kunder att kunna sitta ned och mötas och samtala över en kopp kaffe. På lördagsmorgnar är borden ofta fullsatta med folk som sitter och fikar tillsammans.

– Vi måste få folk att stanna till hos oss, vi har aldrig någonsin förlorat på det kaffe vi bjudit på, säger Sven.

Sven menar att Ica Nära Blomqvist har en stor social uppgift i att värna om och ta hand om lokalsamhället, något som skiljer lanthandlare från butiker i stan.

– Butiker på landsbygden står för en stor social nytta. Jag får också känslan av att det finns en medvetenhet om lanthandelns värde även hos nyinflyttade. Det känns som att dom uppskattar att handla i en mindre butik, säger han.

Stöd för att leverera varor till närområdet

Ica Nära Blomqvists har i alla år erbjudit sina kunder hemkörning av varor, något som förekom redan innan Sven tog över butiken. Umeå kommun tillhandahåller ett så kallat hemsändningsbidrag till de dagligvarubutiker som levererar varor till fast boende på Umeå landsbygd. Kriterierna för att kunna erhålla stödet är att boende ska ha längre än 3 km till närmsta landsbygdsbutik, eller att dom av olika skäl är berättigade till social hemtjänst. Stödet finns för att säkerställa en god dagligvaruförsörjning på Umeå landsbygd, och är för närvarande 200 kr per sändning. Sven levererar varor till boende i Överboda-området, men även till närliggande Vännäs kommun.

– Hemsändningarna fungerar jättebra och det är ett väldigt enkelt stöd att söka. Det kräver inte mycket administration, utan vi fyller i en redovisningsblankett som skickas in i slutet av året, berättar Sven.

Viktigt stöd för både butik och bygd

Hemsändningsbidraget möjliggör service till landsbygdsboende och är samtidigt en viktig extra inkomst för lanthandlare, som idag möter stor konkurrens av butiker i tätorten.

– Hemsändningarna är jätteviktiga, både för oss som butik men också för bygden i stort. Leveranserna blir ett socialt möte och någon som kommer och kollar till dig. Dessutom så frigörs ju tid och resurser från hemtjänstpersonalen som kan ägna mer tid åt det sociala arbetet och mindre tid åt inköp, förklarar Sven.

Investerar i nya kylar

I år har Ica Nära Blomqvists fått sig ett rejält lyft med nya kylar, ny lysrörs-armatur och förbättrad ventilation. Trots att investeringen till stor del finansierats genom ett statligt stöd för landsbygdsbutiker, är det en stor kostnad för Ica Nära Blomqvists.

– Men det är lite så, du måste köra fullt ut eller inget alls, menar Sven.

Det som Sven har i sikte framöver är att få ordning på drivmedelsförsäljningen som stoppades för några år sedan. Det visade sig nämligen att anläggningen låg för nära boendebebyggelse, vilket måste ordnas innan drivmedel får säljas igen.

– Det ligger egentligen inga pengar i själva drivmedelsförsäljningen, men det är viktigt att kunna erbjuda ett fullständigt serviceutbud. Vi har dessutom väldigt många skotrar som åker här vintertid, så det är något vi bara måste fixa, säger Sven.

Viktigt med vardagsinköpen

Ica i Överboda har en hel del fasta kunder, men Sven menar att det är en utmaning att få folk att göra sina vardagsinköp där.

– Det är viktigt att vara rädd om sin butik, och att förstå att du förlorar ingenting på att endast handla ”gobitararna” i stan. Dessutom kan vi ta hem varor som inte finns i ordinarie sortiment, om kunderna bara säger till.

Trots att det stundtals är kämpigt att bedriva dagligvarubutik på landsbygden, så är det tydligt att Sven trivs bra med sitt jobb.

– Ja det är såklart väldigt roligt också, annars skulle jag ju inte göra det här!

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Utvecklingsstrateg
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Sven Blomqvist

Hur skulle du beskriva Överboda med tre ord?

Företagsvänlig, tätortsnära och med vackert kuperad natur.

Vilka smultronställen i Överboda kan du tipsa om?

Stora Stenen, en fritidsanläggning med guidade turer, grillstuga, sovstugor och barnaktiviteter. Det är även fint fiske i Mjösjön, där finns också tillgänglighetsanpassade bryggor, grillstuga och toalett.

Hemsändningar på Umeå landsbygd

Vill du veta mer om Umeå kommuns hemsändningsbidrag?

Läs kriterier för hemsändningsbidrag. (pdf)

Är du boende på landsbygden och intresserad av att få varor hemkörda till dig? Kontakta din lanthandel för mer information.

Är du butiksägare och intresserad av att börja med hemsändningar? Vänligen kontakta Umeå kommuns landsbygdsutvecklare för information och stöd.

Kafédel

Ett av de bord som brukar fyllas på lördagsmorgnarna hos Ica Nära Blomqvists.