Startsida Umeå kommun
Sörmjöle bagarstuga

Gun Ingvarsson, Anna-Karin Westlin och Märta Granström-Möller vid Sörmjöle Bagarstuga.

Sörmjöle bagarstuga: där mathantverk och byautveckling knyts samman

Den 23 februari anordnades ett byafika i Sörmjöles Missionshus med temat mathantverk och lokal utveckling. Hela 80 personer deltog och träffen visade vilka unika resurser som finns i just Sörmjöle.
- Det är tydligt att bagarstugan är ett ben i byautvecklingen, konstaterar Gun Ingvarsson, tunnbrödsentusiast och eldsjäl i Sörmjöle.

Arrangörerna bakom det lyckade byafikat den 23 februari var en grupp entusiaster från Sörmjöle bagarstuga i samverkan med lokala mathantverkare, föreningen Byaknuten, EFS och studieförbundet ABF. Fokuset för dagen kretsade kring bagarstugor och tunnbrödskulturen, lokala mathantverk, byautveckling och hur allt detta kan flätas samman.

Särskilt inbjuden för detta ändamål var Anki Berg, styrelseledamot i Tunnbrödsakademin samt författare till böckerna Tunnbrödet – en läcker historia och Brödkult i Västerbotten. Anki berättade om tunnbrödskulturen och visade på flertalet goda exempel runt om i Sverige där bagarstugor utgör en självklar och central del i bygders lokala utveckling. Anki lyfte även fram Sörmjöles styrkor för att bli ett destinationsmål inom besöksnäring och matupplevelser: en vana att driva utvecklingsprojekt, kunniga entreprenörer inom mathantverk, en bagarstuga och butik mitt i byn och framför allt - läget, läget, läget!

På plats fanns även de lokala mathantverkarna Emma Preutz från Geteriet, Anna-Karin Westlin från Westlins Smakrike samt René Levander från Renées Skafferi. Tillsammans bjöd dessa på en rad tilltugg och läckerheter.
- Det blev en otroligt lyckad dag där ca 80 personer deltog. Många har i efterhand kommit fram till mig och berättat om hur mycket de uppskattade byafikat, berättar Märta Granström-Möller, engagerad i Sörmjöle Bysamfällighet och en av de drivande krafterna bakom Sörmjöles bagarstuga.

Drömmen om en gemensam bagarstuga

Tankarna på en gemensam bagarstuga i Sörmjöle fanns redan under 80-talet. Vid den tiden bakades det mycket i byn, men enskilt och på varsitt håll. Det var inte förrän augusti 2017 som bagarstugan slutligen invigdes och är sedan dess stolt granne med Sörmjöle IK:s fotbollsplan. I stugan är alla som vill välkomna att kavla upp ärmarna och knåda. Sörmjöle Bysamfällighet står bakom initiativet och har finansierat bygget som uppskattas ha kostat ca 600 – 700 000 kr. Det var dock många lokala krafter som hjälptes åt att färdigställa bagarstugan.
- Vi köpte in en del tjänster, men tog också vara på de kunskaper som redan fanns i byn. Till exempel hade vi en murare i byn som kunde mura spisen, förklarar Märta.

Under byafikat den 23 februari väcktes nyfikenhet för bagarstugan och tunnbrödskulturen hos flera bybor.
- Framöver kommer vi att ordna en studiecirkel i tunnbrödsbakning och jag har redan fått intresseanmälningar, berättar Gun Ingvarsson, en av arrangörerna bakom byafikat och som själv gärna bakar bröd.

Visionsarbete på agendan

Under byafikat presenterade föreningen Byaknuten sin verksamhet och arbetet med lokal utveckling i Sörmjölebygden. Som föreningens namn avslöjar är syftet att ”knyta ihop” bygdens föreningar och tillsammans med andra intresserade, exempelvis privatpersoner och företagare, arbeta för att stärka Sörmjöles attraktionskraft. Målgrupper är både de som bor i Sörmjöle, men också besökare och framtida bybor. Byaknuten berättade om det pågående arbetet med Sörmjöle Vision 2030, för vilket föreningen beviljats 35 000 kr från Umeå kommuns utvecklingsmedel Stöd till lokalt ledd utveckling.
- Ett område som intresserar många i visionsarbetet är byggande, och där har vi två brännheta frågor för att möjliggöra fler boenden. Det ena är förskolan i Sörmjöle som idag inte rymmer alla barn som bor här. Det andra är avloppsfrågan. Båda frågor försvårar nybyggnation och därför är det absolut nödvändigt att vi arbetar vidare med detta, förklarar Lennart Eriksson, ordförande i Byaknuten.

En föreningsrik bygd

I Sörmjöle finns många föreningar som står bakom årliga sammankomster och aktiviteter, som valborgs- och midsommarfirande, cykelfester och den uppskattade Sörmjöle-dagen. Byaknuten har också under flera års tid anordnat sommarjobb för ungdomar i bygden.
- Ungdomarna får hjälpa de föreningar som är medlem i Byaknuten med olika jobb, som målning och underhåll. För det får dom betalt via kommunen. Det har fungerat väldigt bra hos oss och ungdomarna är duktiga, berättar Lennart.

Att få upp ögonen för varandra

Byafikat och samarbetet mellan föreningar och mathantverkare har lett till ett synliggörande av vilka kompetenser och resurser som finns i bygden, menar arrangörerna. Ett annat plus är att de olika aktörerna har lärt känna varandra bättre.
- Bagarstugan förenar framför allt många starka och engagerade kvinnor och har ju även lett till ett nytt spår i Byaknuten. Nu är det tydligt att bagarstugan är ett ben i byautvecklingen, konstaterar Gun.

Beskriv vad bilden föreställer.
Vi frågar Gun Ingvarsson...

Hur skulle du beskriva Sörmjöle med tre ord?
Hemkärt, havsstrandsparadis och bagarstugemys.

Vad skulle du sakna mest om du flyttade från Sörmjöle imorgon?

Hemmaarenan i havsviken.

Vilka smultronställen i Sörmjöle kan du tipsa om?
Sörmjöle Bryggcafé, Vapplan och Södra Blågrundsudden.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se