Startsida Umeå kommun
Häljegård restaurang

Selma Johansson, Kristina och Eriks dotter som jobbar på gården, här i Häljegårds kafé och restaurang.

Upplevelsegården som värnar om lokalproducerad mat

Kristina och Erik Johansson i Holmnäs driver familjeföretaget Häljegård, ett produktionsjordbruk och en upplevelsegård i ett. Dom lyfter gärna fram betydelsen av att handla lokalproducerat, och önskar att fler får kunskap om var vår mat kommer ifrån.
– Det är viktigt att som lokal producent vara stolt och sprida kunskapen vidare, säger Kristina.

Häljegård i Holmnäs är vad som kanske bäst skulle beskrivas som en upplevelsegård, som erbjuder en mängd påhittiga och spännande aktiviteter för bokade sällskap.

– Vi är nog lite för sociala för att ”bara” ha en gård. Eftersom Erik har bakgrund i boxning så föddes först idén om att erbjuda en sådan aktivitet för besökare. Sedan blev det skytte, eftersom det intresset finns i familjen. Och på så vis har det vuxit fram mer och mer aktiviteter, berättar Kristina Johansson, som tillsammans med sin man Erik bott på gården sedan 1999.

Utöver gårdsaktiviteter och teambuilding-övningar kan Häljegård bokas för konferens, middag, bad och bastu. Här finns också ett café och en gårdsbutik som har öppet året runt under angivna tider. I gårdsbutiken säljs ekologiskt kött och skinn från gårdens betande kor och får.

– Vi säljer också en del produkter från andra producenter i närområdet, och i vissa fall tar vi in särskilda produkter som vi tycker om.

Lokal mat av hög kvalitet

Kristina jobbade tidigare som undersköterska men sa upp sig år 2006. Därefter kunde Häljegård utöka ytterligare med restaurang.

– För matintresserade handlar det inte bara om att äta god mat, utan även om att äta mat av hög kvalitet. Det är till exempel många yngre som kommer till gårdsbutiken och köper kött av oss, för att det är ett fint kött att lägga på grillen. Det blir lite av en statussymbol, förklarar Kristina.

Enkelt att sälja via Reko-ring

Utöver den fysiska gårdsbutiken säljer paret även produkter via REKO-ring. REKO-ring är ett initiativ för att göra det enklare för konsumenter att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Via en facebook-sida lägger lokala producenter ut vilka råvaror/produkter som är till försäljning och därefter kan medlemmar i gruppen lägga beställningar direkt i inläggen. Beställningarna hämtas sedan upp på en bestämd tid och plats varannan vecka. Hittills har Reko-ring i Umeå över 6000 medlemmar på Facebook.

– Det är otroligt smidigt, eftersom det handlar om att leverera färdiga beställningar som vi packat ihop i förväg. Det är inte som på marknader där en aldrig vet hur mycket eller lite som kommer gå åt. Dessutom kan man alltid passa på att göra andra saker i stan samtidigt, säger Kristina.

Kunskap att föra vidare

Att handla lokalproducerad mat menar Kristina är en förutsättning om vi ska kunna höja landets försörjningsgrad och samtidigt hålla våra landskap öppna.

– När folk är ute och kör på landsbygden och ser en öppen slätt, då vill jag att dom tänker ”här finns det växande djur!”. Och att när dom ser höbalarna undrar ”vilka ska äta dessa?”. Det är viktigt att likhetstecknet mellan betande djur och mat inte försvinner, att kunskapen inte faller bort. Och att vi som lokala producenter är stolta och hjälper till att sprida kunskapen vidare, menar Kristina.

På Häljegård betar dikar, stutar och får. Om somrarna brukar dessutom flera får gå på kommunala beten runt om i kommunen.

– I somras hade vi får på beten i Sävar, Klabböle, Rödäng, Mariehem, Holmsund och Norrbyskär. Så i år hade vi totalt 146 kommunalanställda får, skrattar Kristina.

Tryggt men samtidigt utmanande

Hon poängterar också att det för familjen Johansson är en trygghet att ha två olika branscher att luta sig mot: både produktionsjordbruket samt de event och arrangemang som ordnas på gården. Samtidigt är det mycket jobb och en mängd regleringar att hålla koll på.

– Ja, vi har ju prickat av exakt allt som är komplicerat att sköta. Djur, mark, mat, sprängämnen och alkoholtillstånd, säger Kristina leende.

Ett möte mellan stad och land

Ett evenemang som få umebor kan ha undgått att höra talas om är de populära Opera-konserter som hållits i gårdens fårhus när det stått tomt om somrarna.

– Vi fick Anders Walls landsbygdsstipendium, och med det ville vi ordna en opera i landsbygdsmiljö. Det blev ett möte mellan stad och land, där kulturen fick ta plats på landsbygden och där folk i stan fick åka till landsbygden för att ta del av den. Operan kunde ju locka kulturintresserade som aldrig satt sin fot i ett fårhus tidigare, och samtidigt dom som kanske aldrig varit på opera tidigare, förklarar Kristina.

Mötet mellan stad och land menar hon är viktigt att belysa.

– Mycket av det som konsumeras i städer kan bara produceras på landsbygden. Utan landsbygden får vi ju varken energi eller mat. Landsbygden försörjer staden. På så vis hör stad och land ihop, vi båda behöver varandra.

Utsikt från restaurang

Utsikt från gårdens restaurang.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Häljegård

Hur skulle ni beskriva Holmnäs med tre ord?

Häljegård, slätten, generationsby.

Vad skulle ni sakna som mest om ni flyttade från Holmnäs imorgon?

Friheten att bara kunna gå ut till den här vackra miljön, hur lättillgänglig naturen är. Och att inte behöva ta hänsyn till grannar och liknande, att inte behöva bry sig om (o)ljud.