Startsida Umeå kommun
Mat och klimat

Vill du bidra till en mer hållbar restaurangbransch?

Är du restaurangägare eller livsmedelsproducent och vill vara en del av Restaurangnätverket för hållbar utveckling? Det är ett forum med sikte på att ställa om till en hållbar restaurangbransch och besöksnäring. Under 2020 får det lokala och regionala perspektivet större fokus. Vill du och din verksamhet vara med?

Kommunen driver Restaurangnätverket för hållbar utveckling (tidigare "Hållbara restauranger") som en del av klimatarbetet. Nätverket arbetar tillsammans för en restaurangnäring i mer hållbar riktning. Utbildning, kunskapshöjande nätverksträffar och utveckling är grundstenar i arbetet och i dag är 13 motiverade restauranger och skolkök medlemmar.

Inspiration, kompetensutveckling och en globalt prisad kokbok

Nätverket har årligen erbjudit medlemmarna utbildning med teman som hållbar mat, ekonomi och energi, miljö och klimat, sociala villkor och kommunikation. Restaurangerna har också erbjudits individuella nulägesanalyser och rådgivning.

Under 2019 publicerade nätverket kokboken Mat & Klimat som belyser hållbarhetsutmaningar kopplade till matkonsumtionen. I boken delar medlemmar med sig av några av sina bästa vegetariska recept och tips på hur vi kan minska matsvinnet. Kokboken ska inspirera till en mer hållbar matkonsumtion, men är också en dokumentation av det arbete som nätverket har gjort hittills. Tidigare i år tog kokboken hem silver i den globala kokbokstävlingen "Food Culture Gourmand Awards 2019" i kategorin klimat.

Större fokus på det lokala

Med stöd av bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden ska nu konceptet och arbetet med nätverket utvecklas vidare, med ett större fokus på det lokala och regionala. Det behövs fler deltagare från fler lokala aktörer i branschen, gärna bland er som verkar på landsbygden eller i tätorter utanför staden.

  • Är du restaurangägare eller livsmedelsproducent och vill vara en del av nätverket?
  • Nätverket vill värna om lokala aktörer och lyfta goda exempel inom restaurangbranschen och hållbar matproduktion i regionen. Vill du vara en del av det och kanske komma i kontakt med andra eldsjälar?

Svarar du ja på en av eller båda frågorna, kontakta:

Märta Streijffert
090-16 66 73
marta.streijffert@umea.se

Eduardo Pettersson
090-16 16 76
eduardo.pettersson@umea.se

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se