Dummybild

Firar 50 år i Umeå kommun

Ingrid Robertsson har arbetat längre än de flesta inom Umeå kommun. Hon började som 17-åring och närmar sig nu pensionen.
– Jag har trivts fantastiskt bra och varit med om fantastiskt många omorganisationer, säger Ingrid.

Ingrid är född på landet, men har bott i Umeå sedan 1968. När Ingrid var 17 år gammal, 1969, började hon att arbeta inom Skolkansliet i Umeå kommun. Hennes arbetsplats låg i det så kallade EPA-huset, numera Utopia. Entrén låg mitt emot Burmans musik.

– Eftersom vi var avskilda från stadshuset och beslutsfattarna gjorde vi lite som vi ville. Vi kunde ta en halvdag ledigt och fara och åka skidor ibland om det var fint väder, berättar Ingrid.

Insatt i allt som hände

Då arbetade Ingrid på något som hette Skrivbyrån. All dokumentation som skulle skrivas gick via dem, från skoldirektören och nedåt.

– Det var ett noggrant arbete som skedde på skrivmaskin. Efter ett tag kom den elektriska skrivmaskinen och då blev arbetet smidigare, berättar Ingrid. Man fick skriva om allt möjligt och blev väldigt insatt i allt som hände.

Allt som skrevs korrekturlästes noggrant – inte ens ett kommafel fick förekomma. Arbetet medförde att Ingrid blev expert i det skrivna svenska språket och lärde sig att tyda många olika handstilar.

– Det var ett annat arbetssätt när datorer inte fanns. Alla fakturor kom till exempel in pappersvis och skulle stämplas och sorteras till rätt verksamhet. Problemet blev när ett flertal personer skulle skriva under samma faktura, då fick man gå från rum till rum och lämna över till nästa person.

Flytten till stadshuset

Skolkontoret flyttade till stadshuset, Norra flygeln, 1984. Ingrid började arbeta på fastighetsavdelningen i Södra flygeln 1990 där hon har arbetat sedan dess. Då arbetade hon bland annat med uthyrningen av alla parkeringsplatser och motorvärmare på kommunens fastigheter och tog emot alla felanmälningar till Fastighet.

– Vi skrev felanmälningarna för hand; ärendet, datum och fastighet. Driftområdescheferna var hit och hämtade felanmälningarna varje dag. Var det bråttom fick jag ringa dem.

Ungefär tre personer på våningen hade varsin dator. Efterhand när fler behövde datorer drogs uttagen dit ett efter ett. Kring mitten av 1990-talet fick Ingrid sin första dator.

Vad är största skillnaden då jämfört med nu?

– Det var lugnare förut. Jag kunde sätta mig ner på någons kontor och bara prata en stund, det förekommer inte längre.

Vad hade du arbetat med om du inte arbetat som administratör?

– När jag var liten lekte jag kontor. Jag hade ett skrivbord och några pappersbuntar. Jag har mitt drömjobb, jag har inte velat ha något annat jobb faktiskt, säger Ingrid.

Ingrid fick sin ”guldklocka” av arbetsgivaren för 25 år sedan (men hon valde en kristallskål, som man kunde välja bland då) och funderar på om man får dubbelt upp när man uppmärksammar 50 år?

Stadshuset firar 50 år

I år är det 50 år sedan Umeå kommun flyttade in i stadshuset. Det firas bland annat med en liten utställning i stadshusets entré.

Kommentera:

Kommentarer
 1. Per Ögren
  Toppen ovh härligt för dig
  # 31
  torsdag, 9 januari kl. 11:56
 2. Erika Lindvall
  All lycka till dig! Kommer vara tråkigt att inte möta dig då och då i Stadshuset!
  # 16
  onsdag, 27 november kl. 14:09
 3. Eija Lind
  Fina Ingrid, önskar Dig allt roligt i din framtida roll :) Du kommer att vara saknad här på kontoret!
  Hälsningar
  kollegan Eija
  # 1
  onsdag, 25 september kl. 13:01
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarUmeå Kommun

Insidan är Umeå kommuns personaltidning. Insidan vill bidra till gemenskap, nytta och glädje i arbetet. Läs om medarbetare, verksamheter och händelser i kommunen, låt dig inspireras av andra och bidra själv med tips, inspiration och goda exempel. Lämna gärna tips och synpunkter via www.umea.se/insidantips.