Startsida Umeå kommun

Umeå är näst bästa idrottsstad i Sverige 2019

Umeå har utsetts till Sveriges näst bästa idrottsstad efter en rekordjämn kamp. Partille kommun kammade hem första platsen, men Umeå fick lika många poäng som vinnaren.

Partille vinner priset tack vare att fler i juryn hade dem på första platsen. Det är det nionde året som utmärkelsen delas ut och i år var det rekordmånga kommuner som kvalificerat sig till omröstningen. Umeå placerade sig förra året som årets bästa idrottsstad 2018.

– Det känns otroligt roligt att Umeå placerar sig så högt på rankingen igen. Vi har ett fantastiskt föreningsliv i Umeå som vi måste fortsätta skapa goda förutsättningar för. Idrotten är viktig för Umeå och Umeåborna, säger Ari Leinonen (S), ordförande, fritidsnämnden, Umeå kommun.

Det har varit ett bra idrottsår för Umeå där bland annat A3 basket damer tog sitt historiska första guld. IKSU, IBK Dalen, Umeå BSKT, IFK Umeås badminton tog sig långt i sina slutspel och IFK Umeå var landets bästa klubb på skid-SM 2019.

– Oerhört glädjande att vi placerar oss i toppen även i år. Det finns en mångfald och bredd samt många framgångsrika elitlag, elitidrottare och föreningar inom flera olika sporter. Detta bidrar till framgången i Umeå kommun, säger Lennart Johansson (M), vice ordförande fritidsnämnden, Umeå kommun.

Utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad delas ut till den kommun som juryn tycker har lyckats bäst det senaste året. Bedömning görs framförallt utifrån idrottsliga framgångar för idrottare och idrottslag från kommunen.

– Jag hoppas att alla ideella krafter, aktiva idrottsutövare och andra runt idrotten förstår att de är en stor anledning till att vi placerat oss i toppen igen. Som kommun och medspelare arbetar vi för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Det framgångsrika samspelet oss emellan har gjort att vi placerat oss bland de tio bästa sedan utmärkelsen instiftades, säger Stefan Hildingsson, fritidschef, Umeå kommun.

Om utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad

SVT sport utser årligen Sveriges bästa idrottsstad. För att kunna placera sig måste kommunen uppfyllt kriterierna:

  • Vara hemkommun för minst fyra lag/föreningar på elitnivå i någon av totalt 24 olika sporter
  • Minst ett av dessa fyra lag måste tillhöra högsta ligan eller i vissa sporter åtminstone kvalat dit under säsongen i någon av de sju största sporterna i Sverige (fotboll, ishockey, handboll, basket, innebandy, bandy eller speedway).

Juryn består av 25 tittare och 25 anställda/specialinbjudna på SVT sport. Utdelning sker i samband med SM-veckan.

Kontakt

Stefan Hildingsson
fritidschef
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se