Startsida Umeå kommun
Två ekor förtöjda vid en brygga

Gästhamnar och gästbryggor

Bredvik, Obbola

Bredvik är Umeå segelklubbs hemmahamn i Obbola, cirka 17 kilometer från Umeå centrum. Här finns plats för gästande båtar och vattendjupet i hamnen är 2–3 meter. Det finns tillgång till el, mastkran, färskvatten, toaletter, dusch och soptömning i hamnen. Hamnen är bevakad. Till närmaste busshållplats med täta förbindelser med Umeå är det cirka 200 meter. Badplats finns i direkt anslutning till hamnen. Obbolas tempererade bad ligger cirka 1 kilometer från hamnen. Fiskhandel och servering i Gamla salteriet, dit är det 350 meter.

Läs mer på Umeå segelsällskaps webbplats

Brännäset, Sörmjöle

Brännäset är en småbåtshamn som drivs av Sörmjöle båtförening. Småbåtshamnen har 38 båtplatser. Det finns 8 gästplatser. Inloppet till hamnen är cirka 1,8 meter djupt och vid gästplatserna cirka 1 meter djupt. Tillgång till toalett och dusch.

Läs mer på Sörmjöles båtklubbs webbplats

Herrgårdskajen, Norrbyskär

Vid Kolkajen/Kalmaren finns en enkel ankringsmöjlighet, tyvärr är bryggan i rätt dåligt skick. Norrbyskär, som under 1896–1952 drev ett livaktigt sågverk och hade en befolkning på cirka 2 500 personer, har i dag ett museum med fotoutställning som visar hur bruket tedde sig under sin verksamma del. Det anordnas guidade turer runt ön under sommaren och skyltade promenadstigar finns på området. På Tannskär har kommunen en gästbrygga som förvaltas av Hörnefors båtklubb. För tillfället är ångbåtsbryggans gästhamnsplatser avstängda.

Läs mer om Norrbyskär

Holmön, Byviken

I Byviken finns ett 20-tal gästhamnsplatser. Servicehus med toaletter, tvättmöjligheter och duschar. Närhet till lanthandel, båtmuseum, restaurang och vandrarhem.

Läs mer på www.holmon.com.

Patholmvikens småbåtshamn med gästhamn

Patholmsviken är huvudhamn för småbåtar med cirka 165 platser. Patholmsviken är belägen precis vid kusten, cirka 17 kilometer utanför Umeås stadskärna, men med närhet till Holmsunds centrum. Båtklubben erbjuder ett tjugotal gästplatser och till dessa ingår även klubbens servicebyggnad. I servicebyggnaden finns ett stort samlingsrum, kök, bastu, toaletter, duschar, tvättstuga och övernattningsrum. Utanför servicebyggnaden finns en stor vindskyddad grillplats och även trädgårdsmöbler uppställda till förfogande. Tankningsmöjligheter finns i båthamnen.

Läs mer på Patholmvikens båtklubbs webbplats

I anslutning till hamnen finns Johanssons båtvarv, 090-404 69.

Simphamn

Vid Simphamn finns Umeå motorbåtklubbs klubbstuga med gästhamn och bastu. Platsen ligger inom ett kommunalt naturreservat, Kont, som erbjuder vandringsleder, badstrand, grillstugor och servicefunktioner.

Strömpilens gästbrygga

Vid Strömpilens köpcentrum finns 12 platser för gästande båtar. Det är kostnadsfritt att lägga till vid den nya bryggan, belägen nedströms Kolbäcksbron. Här har du har ett antal butiker att besöka, bland annat möjlighet till livsmedel.

Umeå gästbrygga

Vid gästbryggan i centrala stan får du stå i 24 timmar. Insegling sker enligt sjökort och enslinjer. Segelfri höjd under kyrkbron är 3,8 meter. Vid platsbrist hänvisas till gästhamnen på Ön. För latrintömning hänvisas till Gimonäs småbåtshamn. Gästbryggan sätts ut under första halvan av juni beroende på vårfloden.

Har du frågor om bryggan kontaktar du Umeå kommun, 090-16 16 00 (växel).

Öns gästhamn

Ön är kommunens centrala gästhamn. Här finns ett antal gästplatser, men också möjlighet att hyra bryggplats säsongsvis. Gästhamnsplats kostar 150 kronor per natt. Då får du tillgång till vatten och el på bryggan, servicehus med toaletter, tvätt och samlingsrum. Nära till köpcentrum och busshållplats. Restaurang i direkt anslutning till bryggan. Latrinen tömmer du i Gimonäs småbåtshamn.

Boka plats, 090-14 00 40.

Kontakt

Roger Hamstig
enhetschef
friluftsliv
090-16 54 03
roger.hamstig@umea.se

Allemansrätten

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Och kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land: inte störa, inte förstöra!

Läs om allemansrätten havs
(www.naturvardsverket.se)

Mer information

Läs om båtliv (www.batunionen.se)

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus