Startsida Umeå kommun

Internationella frivilligdagen

Uppmärksammas i Glashuset Umeå kl 11-15, i Umeå Stads Kyrka kl 16-17

Internationella frivilligdagen, en förkortning av Internationella frivilligdagen för ekonomisk och social utveckling, infaller årligen 5 december. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985. Sedan dess har regeringar, FN-systemet och organisationer varje år förenats med frivilliga runt hela jorden för att fira 5 december.

I Umeå har internationella frivilligdagen uppmärksammats sedan 2001. Frivilligcentralen tog initiativ till att uppmärksamma internationella frivilligdagen i Umeå. Hösten 2001 var Frivilligcentralen inbjuden till  en nationell konferens för frivilligcentraler i Norrköping. Där fick de kunskap om att 5 december är proklamerad av FN som internationell frivilligdag. De fick också ta del av hur Norrköping firade. Representanterna från Frivilligcentralen blev inspirerade att göra något av detta i Umeå.

Målet, att det ska bli en dag som många organisationer och Umeå kommun samlas kring, har nu blivit en tradition.

Årets eldsjäl

Umeå kommun tycker att det är viktigt att uppmärksamma allt det goda frivilligarbete som sker i kommunen. Utmärkelsen "Årets eldsjäl", som delas ut under dagen, är ett sätt att visa uppskattning och uppmärksamma en förening eller en organisation som har utmärkt sig och gjort betydande insatser för invånarna i Umeå kommun under året.

Läs mer om Årets eldsjäl


FN's logotyp Internationella frivilligdagen

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus