Startsida Umeå kommun

Köpa ny eller begagnad bil?

Att köpa bil är ett stort beslut. Beroende på vem du köper din bil av har du olika rättigheter. Det finns flera organisationer som du kan vända dig till för att få svar på dina frågor om att köpa bil.

Hallå konsument
Bilen är en stor investering som lätt kan leda till oförutsedda utgifter. Dessutom påverkar bilkörning miljön och hälsan, genom utsläpp och olyckor.

Transportstyrelsen - trafikregistret
I vägtrafikregistret finns uppgifter om Sveriges alla fordon och körkortsinnehavare. Hos Trafikregistret kan du ställa av och på fordon, beställa registreringsskyltar, kontrollmärken och registreringsbevis samt förlustanmäla ditt körkort. 

Transportstyrelsen - importera bil
När du som privatperson ska importera en bil eller ett annat fordon, bör du känna till vilka regler som gäller och vilka krav fordonet ska uppfylla.

Motorbranschens Riksförbund
Motorbranschens Riksförbund, MRF, är en bransch- organisation för seriösa och professionella bilåterförsäljare och verkstäder.

Trafikverket
Vi ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik och för byggande, drift och underhåll av statliga vägar.

Bilprovningen, Opus Bilprovning
Allmän information. Här kan du få bilen testad om du ska köpa bil privat.

Motormännens riksförbund
Behöver du veta begagnatpriset på bilen? Tycker du verkstaden har gjort något fel? Vad innebär egentligen garantin du fått vid bilköpet? Här kan du få bilen testad om du ska köpa bil privat.

Tänk på

Varudeklaration

Alla som yrkesmässigt säljer begagnade bilar ska lämna en skriftlig varudeklaration till konsumenterna, en så kallad VDN-deklaration. Varudeklarationen ska finnas lätt tillgänglig och väl synlig på utställda bilar. På Hallå konsuments hemsida kan du läsa mer om VDN-deklaration.

Köpa bil privat?

Om du köper en bil av en privatperson gäller inte konsumentköplagen. Det innebär att du inte har samma rättigheter som du skulle ha om du köpte bilen hos en bilfirma.
Läs Hallå konsuments information om att köpa bil privat

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus