Startsida Umeå kommun

Alkohol- och drogmottagning

Vill du förändra din livssituation gällande beroende? Här kan du läsa mer om det stöd som finns ifall alkohol, droger eller spel om pengar har blivit ett bekymmer för dig eller någon anhörig eller vän.

Om oss

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning, bedömning, samordning och behandling av korttidskaraktär. Har du blivit gripen av polisen för rattfylleri eller drograttfylleri erbjuds du samtal hos oss.

Vår verksamhet riktar sig till dig som är över 18 år i Umeå eller i kommun som har avtal med Alkohol- och drogmottagningen. Mottagningen är en samverkan mellan Umeå kommun och Region Västerbotten. 

Samtal om alkohol

Vi erbjuder upp till fem individuella samtal där vi arbetar för att du ska kunna uppnå det mål du har. Ibland kan helnykterhet vara målet, ibland kontrollerat drickande. Vi ger stöttning och råd för att underlätta för dig att uppnå ditt mål. Vi kan erbjuda information och rådgivning enligt aktuell forskning på området.

Kurs i återfallsprevention

Här kan du under åtta tillfällen lär dig färdigheter som du kan använda för att inte behöva återfalla i ditt problembeteende. Syftet är att:

  • öka förmågan att känna igen sina risksituationer för återfall
  • bli medveten om de personliga konsekvenserna av problembeteendet
  • bli bättre på att både undvika risksituationer för återfall och att hantera dem.

Samtal om droger

Vi erbjuder upp till fem rådgivande och motiverande samtal.

Samtal om spel om pengar

Om du upplever att ditt spelande om pengar är ett problem för dig är du välkommen, vi erbjuder upp till fem individuella samtal och om ytterligare behov av stöd finns erbjuds kursen Till Spelfriheten.

Stöd till anhöriga

Du som är anhörig är alltid välkommen till oss för din egen skull. Vi erbjuder både enskilda samtal och grupper. Vi har anhöriggrupper för dig som lever i en nära relation med en person med beroende. Syftet med dessa grupper är att ge kunskap och insikt samt möjlighet att dela sina erfarenheter med andra för att få en förbättrad livskvalitet.

Du som har vuxit upp med föräldrar med beroende

För dig som vuxit upp med föräldrar med beroende kan de strategier du behövde som barn för att klara av vardagen kanske ställa till det för dig idag. Vi erbjuder både individuella samtal och grupper med syfte att träffa andra med liknande erfarenhet, få information om hur uppväxten brukar påverka och sedan börja hitta nya sätt att till exempel sätta gränser och må bättre. Vi kallar dem för Vuxna barn-grupper.

Kontakta oss

Alkohol- och drogmottagningen
090-785 47 00

Telefontider måndag–fredag, klockan 8.00–11.00

Om vi inte svarar går det bra att lämna meddelande så ringer vi upp. Röstbrevlåda dygnet runt.
alkohol.drogmottagningen@umea.se

Läs mer om beroende och missbruk på 1177.se

Besöksadress:

Dragonens hälsocentral
Ridvägen 12
903 25 Umeå

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus