Startsida Umeå kommun

Ansökan - så går det till

Vad kul att du är intresserad av att arbeta som brandman i beredskap! Här kan du läsa hur rekryteringen och testerna går till och vad du bör tänka på innan du söker.

Hur går uttagningen till?

1. Intervju

Efter att du skickat in din ansökan blir du kontaktad av oss. Om du uppfyller kraven blir du kallad till en intervju på din lokala station. Då träffar du en rekryteringsgrupp med brandmän från den stationen.

2. Läkarundersökning

Som brandman ska du vara frisk, vilket innebär att du inte har några sjukdomar som begränsar den fysiska förmågan. Om du går vidare från intervjun blir du därför kallad till en läkarundersökning. Du får göra arbets-EKG och en allmän hälsokontroll.

3. Testdag

När läkarundersökningen är godkänd kallas du till en testdag på brandstationen i Umeå. Tillsammans med andra sökande får du genomföra fyra tester för att se att du har de grundfärdigheter som krävs för arbetet. Du behöver ha bra kondition, vara simkunnig och inte vara rädd för mörker eller höjder.

De tester du får genomföra är:

  • Höjd: Du får klättra upp i en maskinstege till korgen på 18 meters höjd och på den höjden genomföra en enklare uppgift.
  • Simning och livräddning: Du ska simma 200 meter valfritt simsätt samt bogsera en docka 25 meter.
  • Klaustrofobi: Med andningsskydd och larmställ får du gå en bana i mörk och varm miljö.
  • Rullband: Du tar på dig utrustning, larmställ och luftpaket som totalt väger ca 24 kg. Du går i sex minuter med 8 graders lutning och hastigheten är 4,5 km/h.

De flesta klarar mer än de tror! Tränar du till exempel regelbundet en gång i veckan och cyklar till och från jobbet, har du oftast den kondition som krävs. En brandmans fysik sitter i hjärta och lungor, inte i armarna.

4. Anställning och utbildning

Välkommen till oss! När du har klarat alla tester blir du anställd och kallas till utbildning.

Prata igenom beslutet med dina nära

Det är viktigt att du pratar igenom frågan med din familj eller dem som står dig nära. En av de absolut viktigaste delarna för att en anställning ska fungera är att den eller de du lever med, om du inte är ensamstående, ställer upp på det.

När du har beredskap kan du till exempel inte ta en långväga tur till badstranden eller vara ensam hemma med små barn eftersom du närsomhelst kan behöva rycka ut.

Men du får å andra sidan nya vänner, en ny och meningsfull yrkesroll och kan hjälpa till att lösa situationer på din hemort när någon är i akut behov av hjälp. Din ordinarie arbetsgivare kan dessutom ha stor nytta av dina nya kunskaper inom brand, livräddning och sjukvård.

Kontakt

Anders Jonsson
chef räddningstjänst
Umeåregionens brandförsvar
090-16 22 45

Magnus Essner
samordnare
Umeåregionens brandförsvar
090-16 22 04

Susanne Ångdal
administratör
Umeåregionens brandförsvar
090-16 22 04

blibrandman@umea.se

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus