Startsida Umeå kommun

Städa skolgården och delta i tävling

Under vecka 21, 20-24 maj 2019, deltar Umeå kommun i Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna som går under namnet "Vi håller rent".

En skola kan vinna 10.000 kronor

Umeå kommun vill uppmuntra och inspirera skolungdomarna att delta. Därför kommer en skola/förskola att vinna 10.000 kronor. År 2018 var det Ersmarks skola som blev de glada vinnarna.

Anmälan senast 22 april 2019 - förlängt till 17 maj

OBS! Vi förlänger anmälningstiden till fredag 17 maj men kan inte garantera att sent anmäla skolor får material (påsar, säckar mm).

För att delta i Skräpplockardagarna, och för att få ditt material i tid, behöver du anmäla din skola. Det gör du till Håll Sverige Rent på deras webbplats, www.hsr.se/vihallerrent senast söndag 22 april. Där finns också en lärarhandledning som man kan ladda ned för att få tips och idéer på vad som kan göras. Där finns också pedagogiskt material, t ex Skräplabbet, att jobba med innan och i samband med skräpplockardagarna.

Umeå kommun delar ut soppåsar

Under vecka 19-20, 8-17 maj, kommer Gator och parkers personal att köra runt till alla för-/grundskolor och gymnasieskolor som är anmälda och dela ut soppåsar och pennor.

Umeå kommun hämtar soppåsarna

Under vecka 22, 27-31/5, kommer kommunen och hämtar soppåsarna. HSR tänker på miljön och har dragit ned på användningen av plats. Därför har vi inte fått några sopsäckar att dela ut i år. I den mån det är möjligt ber vi er använda egna sopsäckar. Eller stoppa ihop de små påsarna i varandra så långt det går. För att underlätta hämtningen av säckarna ska de ställas på en yta som är lätt att komma åt med lastbil, endast ett upphämtningsställe per anmäld skola.

Om du inte har behov av hämtning avbokar du det på sidan "Avboka hämtning av sopor".

Sortera rätt

Kampanjen är främst till för småskräp. Tänk på att grenar, löv och annat trädgårdsavfall inte är skräp som ni ska lägga i säckarna.

Länkad modul

Dag Brändström
gatuingenjör
090-16 53 58
070-344 84 75
dag.brandstrom@umea.se

Britta Strömgren
kommunikatör
090-16 23 91
070-661 24 64
britta.stromgren@umea.se

Mer information

Läs mer om vårt arbete för ett renare Umeå på www.umea.se/hallumearent

Läs mer om Vi håller rent på www.hsr.se/vi-haller-rent

Håll Sverige rent, skolor och förskolor på facebook