Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan: Årskurs 4-6 Höstterminen 2020

Sista ansökningsdatum är den 7 september 2020

Anmälningsperioden är mellan 12 augusti-7 september.

Arrangemangen som presenteras på den här sidan är kostnadsfria och tillgängliga för kommunala förskolor och grundskolor. Du bokar enkelt via anmälningsblankett längst ner på sidan.

Bekräftelse om platser: Under vecka 38 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.
Läs mer om hur du bokar kulturbussen på intranätet


Om du har frågor eller funderingar kring programmen, kontakta kulturkonsulent. Se kontakt.

Erinya

Foto: Alexandra-Ellis

Erinya

Skuggteatern

Erinya spelas på er skola, klassvis. Föreställningen är framtagen i nära samarbete med målgruppen. Tematiskt berör föreställningen mål för grundskolan i samhällskunskap, bild och svenska (informationsspridning och hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, bildanalys, källkritik).

Erinya är ett modernt nyskrivet grekiskt drama för mellanstadiet. Föreställningen undersöker gruppdynamik, propaganda, subjektivitet och hur man bygger förtrolighet och sprider lögner. I föreställningen återskapas ett händelseförlopp där rykten, bråk och brandlarm delar plats med humor, hämnd och sociala medier.

Under föreställningen kommer publiken att ledas runt på skolan och besöka de platser “där det hände”. Varje föreställning blir platsspecifik för just den skola de är på för tillfället. Publiken kommer även att delas upp i olika grupper och ta del av olika versioner av historien, allt för att framhäva en viss sidas sanning. Vardera sida har medel för att få sin version att framstå som sann. Tex sms-konversationer, foton, sönderrivna brev. En del av föreställningen kommer även att utspela sig på nätet. Via sociala medier och chattgrupper kommer olika perspektiv och “bevis” kunna hittas.

I Erinya utnyttjas olika rums intimitet för att skapa förtrolighet. Inne på skoltoaletten ryms bara tre personer, men ett väldigt nära samtal. I klassrummet är gruppen större, men det den saknar i intimitet väger det upp i antal. I korridoren ser alla och allt blir offentligt. På nätet kan man både vara offentlig och anonym. Med olika subjektiva sidor av berättelsen i ryggen samlas publiken i slutet med skådespelarna och försöker gemensamt reda ut: Vad är sant? När är hämnd befogad? Om någonsin

Datum: 5-9 oktober
Tider: 09.00 och 13.00
Målgrupp: årskurs 4 - 6
Antal platser:
En klass per tillfälle (ca 30 platser)
Längd:
ca 60 minuter
Lokal: Spelas på er skola.
Förberedelser på skolan: Föreställningen spelas i klassrum, korridor och skoltoalett. Skådespelarna har dialog med lärare på skolan för detaljer kring lokaler. Skolans personal möter upp skådespelarna när de kommer 60 minuter innan föreställningsstart för att visa dem till lokalerna.

Trailer: Erinya

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Hela havet stormar

Bild: Laura Dekker

Hela havet stormar

Dansinitiativet och Lule Stassteater i samarbete med Norrlandsoperan och Dans i Västerbotten.

En annorlunda hjältesaga med dans och teater om modet det krävs att korsa de stora haven. En poetisk djupdykning i ensamhetens alla nödvändigheter, rädslor och styrkor. Om att stå själv i stormens öga och finna kraft under en himlasvindlande stjärnhimmel.

En annorlunda hjältesaga med dans och teater om modet det krävs att korsa de stora haven. En poetisk djupdykning i ensamhetens alla nödvändigheter, rädslor och styrkor. Om att stå själv i stormens öga och finna kraft under en himlasvindlande stjärnhimmel. Föreställningen utgår från den sanna berättelsen om Laura Dekker, världens yngsta jordenruntseglare, som var 15 år när hon själv seglade runt jorden i sin båt Guppy 2012.

Koreograf och regissör är Carl Olof Berg som har bjudit in svenska dramatikern America Vera-Zavala att skriva manus till föreställningen.

Datum: 5-6 november
Tid: 09.30 och 12.30
Målgrupp: Årskurs 4-6
Antal platser: 1 klass per föreställning.
Längd:
50 minuter
Lokal: Studioscenen, Norrlandsoperan

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Anmälan till kulturprogrammen

OBS!  Er anmälan har skickats in när texten "Tack för din anmälan" syns. Ni får också ett mejl där ni ser vad ni har önskat. Om inte detta sker så har anmälan inte skickats in, alternativt har ni skrivit fel e-postadress.

________________________________________________________________


Anmälan till Kultur i skolan HT-2020 är nu stängd. Sista anmälningsdag var den 7 september.
Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-217 40 99
kulturiskolan@umea.se

 

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
090-16 33 92
070-293 89 84
kulturiskolan@umea.se

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.


Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus