Lägereld vid sjö på vintern

Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid, även i virustider. Här får du tips på aktiviteter att göra både utomhus och digitalt hemifrån.

Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd till andra, umgås bara med de du bor med eller med några få närstående som du brukar träffa och stanna hemma om du är det minsta sjuk.

Fler aktiviteter fylls på efterhand.

Rörelsegläde och fysisk aktivitet utomhus

Det ska vara lätt att träna och röra på sig. Tycker du om att träna ute har vi flera olika utegym att välja bland.

Utegym

I kommunen finns rörelserundor på flera olika platser. Det är gps-baserade tipsrundor med rörelseutmaningar – ett roligt och nytt sätt att röra sig på! Rörelserundorna är ursprungligen för seniorer men passar alla åldersgrupper.

Rörelserundor

 Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Under vintern kör vi vanligtvis ut ved till Hamptjärnsstugan och Bräntbergsbacken men i vinter kör vi även ut ved till Nydala (Hällan, Dödmansudden och Kärleksviken) fram till och med 10 januari.

Vi kan inte garantera att det finns tillgång till ved så dör att vara säker på att kunna göra upp eld är det därför bra att ta med egen ved. Förbered dig också på att du behöver ta hem dina sopor, eftersom soptunnorna inte är utställda under vintern.

Hitta våra grillplatser i service- och bokningsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden. Natur- och friluftsområdena är åtkomliga även vintertid men underlaget kan variera beroende på väder och temperatur.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

Snöra på dig skridskorna och besök en isbana. De konstfrusna isbanorna på Ålidhem och på Umeå energi arena är öppna dygnet runt. De övriga isbanorna kommer igång när vädret tillåter.

Kom ihåg att hålla avstånd till andra skridskoåkare och välj att komma tillbaka vid ett annat tillfälle om det är mycket folk på isbanan.

Skridskoåkning

I service och bokningsguiden kan du hitta våra isbanor och prenumerera på meddelanden när de prepareras.

Hitta våra isbanor i service- och bokningsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Välj Isbanor med eller utan sarg under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning.)

När vi har snö på backen kan hela familjen roa sig genom att besöka en av många pulkabackar. Bräntberget och i Bräntebacken i Holmsund är lite större pulkabackar där det också finns möjlighet att tända en brasa. Mindre pulkabackar finns bland annat i museibacken, på Mariehemsängarna, vid Hamptjärnsstugan, Ersboda äventyrslek och äventyrslekplatsen på Tomtebo.

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen. Då de mjuka mattorna kan vara täckta av snö och is som gör underlaget hårt rekommenderar vi att ni tar med lämplig utrustning till de små, till exempel hjälm och galonkläder.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen är öppen men underhålls inte under vintertid.

Äventyrsstigen

Ta på dig promenad- eller löparskorna och testa ett elljus- eller motionsspår som är nytt för dig. Alla spår är öppna för promenader och löpning fram till då vi har tillräckligt med snö för att preparera dem för skidåkning.

Elljusspår, motionsspår

Sätt på dubbdäcken på cykeln och fortsätt cykla i vinter. Klasmyran MTB-bana ligger mellan Tomtebo och Carlshem och är en 3 kilometer lång slinga avsedd för mountainbike.

Klasmyran

I Nydala konstsnöspår har vi dragit upp en kort slinga som är åkbar trots bristen på naturlig snö. Ljuset i elljusspåret tänds manuellt och släcks automatiskt när det blir dagsljus.

Tänk på att hålla avstånd och visa hänsyn i spåret.

Skidåkning

Aktivera dig online

Testa ett digitalt träningspass. På www.umea.se/seniortraning har vi samlat flera härliga träningspass. Sidan är ursprungligen för seniorer men vi lovar att det finns träningspass som passar alla, oavsett vilken ålder du är i!

Kommunens fritidsgårdar och mötesplatser håller sina lokaler stängda men har verksamhet online istället. På www.umea.se/unglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du alla mötesplatser.

Fritid för alla är en verksamhet som arbetar med att utveckla och bredda fritiden för vuxna med funktionsnedsättningar. Tillsammans med Vuxenskolan sänder de live regelbundet.

Fritid för alla

Fritid för allas Youtubekanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerades