Information om coronavirus: Skärpta råd i Västerbotten

Följ skärpta lokala råd från Folkhälsomyndigheten och Region Västerbotten. Gör vad du kan för att hjälpa till att bromsa den ökande spridningen av covid-19 i länet. Ditt val gör skillnad!

Information om coronavirus: Skärpta råd i Västerbotten

Följ skärpta lokala råd från Folkhälsomyndigheten och Region Västerbotten. Gör vad du kan för att hjälpa till att bromsa den ökande spridningen av covid-19 i länet. Ditt val gör skillnad!

Onlineföreläsning

Välkommen till en föreläsning med Annika Forssén Vad gjorde hemmafruarna egentligen? Hur såg livs- och arbetsvillkoren ut för kvinnor då – och nu? Vad var, och är, viktigt för kvinnors hälsa?

Annika Forssén är författare och docent i allmänmedicin vid Umeå universitet och distriktsläkare i Luleå. Hon har tillsammans med kollegan Gunilla Carlstedt, Stockholm, forskat om kvinnors liv, arbete och hälsa. Under 2018 gav de ut boken ”Arbete för livet. Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal” som är en populärvetenskaplig bearbetning av forskningen.

Länk till sändningen av föreläsningen finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Efter föreläsningen kommer Annika att delta på ett Zoom-möte med möjlighet för titare att ställa frågor om föreläsningen. Länk till Zoom kommer finnas på Folkuniversitetets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Facebook-evenemanget efter föreläsningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så här beskriver Annika själv sin föreläsning:
”I fokus för föreläsningen står tjugo kvinnor födda i början av förra seklet och från olika samhällsklasser, arbetsområden och bostadsorter. De berättar om erfarenheter och villkor under uppväxten, i parrelationer, i hemarbete och yrkesliv, och om den egna hälsan. Kvinnornas livshistorier speglas mot samhällsutvecklingen under 1900-talet. Trots stora förändringar i samhället kan mycket av det som den äldre generationen kvinnor berättat om kännas igen av yngre generationer – såsom upplevelser i barnafödande, situationen i förvärvslivet och åldrandet. Det gäller också ansvaret för hushålls-, omsorgs-, och relationsarbetet – i hemmen och i offentligheten – ett arbete som var, och är, nödvändigt för människors välbefinnande och hälsa. Den kunskap för överlevnad som många av de äldre kvinnorna tillägnat sig är fortsatt livsviktig, i vardagen och vid kriser och katastrofer, och behöver omfattas av alla.”

 

 

Sidan publicerades