algblomning

Hjälp till att skydda våra vatten från algblomning

Algblomning kan ha negativa konsekvenser för både människor och djur och det är viktigt att vara medveten om riskerna.

– Algblomning är en naturlig företeelse i vattenmiljöer, men det är viktigt att vara medveten om de risker den kan medföra. Vi uppmanar allmänheten att vara försiktiga och undvika direktkontakt med vatten där algblomning förekommer, det gäller särskilt för barn och hundar, säger Björn Eriksson, miljöinspektör.

Umeå kommun uppmanar dig att vara uppmärksam på varningar och rekommendationer som ges av kommunen och följa riktlinjer för säker användning av sjöar under perioder med algblomning. Starkt solljus och lugnt väder så att havets eller sjöars ytskikt inte rörs om ger goda förutsättningar för algblomning. Dessutom behöver algerna näringsämnen som kväve och fosfor som bland annat kan komma från utsläpp från jordbruk och egna avlopp.

Välj en säker badplats

För att välja en säker badplats uppmanar vi dig:

  • Ha respekt för algblomningar men var inte rädd.
  • Välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning.
  • Undvik att bada när vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger.
  • Var försiktig att bada en period efter att algblomningen försvunnit om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.
  • Håll koll på barn och djur, och att de inte får i sig algblommande vatten. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt. Om någon visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten, rekommenderar vi att du söker hjälp, till exempel genom att ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
  • Meddela Miljö-och hälsoskydd på Umeå kommun om du upptäcker kraftiga algblomningar. Vid upptäckt eller misstanke om algblomning i Bottniska viken kan du kontakta Informationscentralerna för ytterligare vägledning och råd.
    Rapportera in en händelse eller observation (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Minska näringsbelastningen

Som privatperson kan du bidra till att minska näringsbelastningen på flera sätt. Det kan tyckas lite, men många små källor blir sammanlagt ett stort problem.

Några exempel:

  • Töm båttoan i land. Det är särskilt viktigt eftersom båttoaletter används under sommaren, när algerna växer mest. Från 1 april 2015 är det förbjudet att tömma toalettavfall i havet.
  • Kissa inte i vattnet. Den mängd som en person normalt kissar under ett dygn ger gödning till ett kilo alger.
  • Avgaser har en gödande effekt, tanka därför gräsklipparen och utombordaren med alkylatbensin, inte den vanliga från bensinmacken.
  • Välj fosfatfria hushållskemikalier om ditt avlopp inte är anslutet till ett reningsverk.
Sidan publicerades