Du som hanterar livsmedel – så här gör du med ditt avfall

Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt är det viktigt att allt avfall hanteras på rätt sätt. Det bästa är att minimera avfallsmängderna så att så lite avfall som möjligt uppstår. För det avfall som ändå uppstår är det viktigt att källsortera så mycket som möjligt!

Verksamhetsutövarens ansvar

Driver du en restaurang, ett café, en livsmedelsbutik eller liknande har du skyldighet att sortera ut vissa
typer av avfall. Du ska sortera ut

  • förpackningar av papper
  • förpackningar av plast
  • förpackningar av glas
  • förpackningar av metall
  • returpapper och tidningar.

Dessa olika sorters avfall ska sorteras ut, hållas separata och lämnas till återvinning.

Du ska också sortera ut farligt avfall och lämna det för omhändertagande.

Du är skyldig att ha kunskap om avfallet som uppkommer i din verksamhet och om vilka regler som gäller. Du är också skyldig att utnyttja möjligheterna till återvinning och återanvändning.

I den här broschyren får du veta vad som gäller för olika avfallsslag och vad du ska göra av dem. Alla sorters avfall finns inte med i broschyren och eftersom du själv är ansvarig för sorteringen är det en bra idé att kontakta Miljö- och hälso­skydd om du har du frågor och funderingar.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägaren ansvarar för att

  • det finns kärl för brännbart restavfall
  • soputrymmet är tillräckligt stort
  • transportväg fram till avfallskärlen är framkomlig
  • transportvägen hålls halkfri och fri från snö
  • fettavskiljare är lättillgängliga för tömning
  • tillsyn och tömning sker av fettavskiljare
  • att informera ”hyresgäster” om gällande regler för avfallshantering.

Att det hålls snyggt och rent både utanför och inne i soprummet är ett gemensamt ansvar.

Tänk på att

    • endast lägga i sådant avfall som kärlen är avsedda för
    • avfallet ska vara paketerat så att skada eller arbetsmiljöproblem inte uppstår.

    IN ENGLISH

    If you handle groceries – this is how you sort your waste

    With all form of food handling waste will be accumulated. In order to affect the environment as little as possible it is important to handle the waste in the right way. The best way is of course to minimize the amount of waste, but for the waste that still accumulates it is important to do primary sorting!

    Establishment owner's responsibility

    If you run a restaurant, a café, a grocery store or the like you are obligated to sort some types of waste. This applies for packaging made out of cardboard (paper), plastic, glass and metal, recycling paper and hazardous waste. These types of waste shall be sorted, held separately and handed in for recycling or for being taken care of.

    You are obliged to have knowledge about the waste your establishment produces and which rules apply. You are also obliged to use the opportunities for recycling and refuse that are being offered.

    In this pamphlet you will learn about different kinds of waste and what you should do with them. The pamphlet does not cover all kinds of waste and since you are responsible for your waste it is a good idea to contact the environment and public health administration if you have any questions. You can find the contact information on the last page of the pamphlet.

    Property owner's responsibility

    The property owner is responsible for:

    • Making sure there's a container/duct for burnable waste.
    • The container/duct is large enough.
    • Making sure the way that leads to the container/duct is passable and is not slippery or full of snow.
    • Fat separator is accessible and easy to empty.
    • Making sure the fat separator is inspected and emptied
    • Informing the tenants about the rules for waste disposal.

    Keeping the waste area clean both outside and inside the waste room is everybody’s responsibility.

    Keep in mind!

    • Only put waste in containers/ducts they're supposed to be in.
    • The waste should be packaged so that no harm or any work environment problems arises.

    Contact information

    Miljö- och hälsoskydd, Umeå kommun, www.umea.se/mhn
    Telefon: 090-16 16 97

    UMEVA, Umeå Vatten & Avfall AB, www.umeva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 090-16 19 00

    Länsstyrelsen Västerbotten, www.lansstyrelsen.se/vasterbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 010-225 40 00

    DÅVA Deponi och avfallscentrum Umeå AB, www.avfallscenter.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 090-16 15 00

    Ragnsells, www.ragnsells.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 0771-88 88 88

    SVEPROL, www.sveprol.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 011-18 95 00

    Svensk Fettåtervinning, www.fettatervinning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 011-704 50

    Allmiljö AB, www.allmiljo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 090-71 31 31

    IL Recycling AB, www.ilrecycling.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 090-17 12 80

    Stena Recycling AB, www.stenarecycling.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 090-77 72 22

    FTI AB, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, www.ftiab.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Telefon: 0200-88 03 11

    Sidan uppdaterades