
Jättebalsamin, vresros och blomsterlupin är tre invasiva främmande arter som förekommer i Umeå.
Invasiva arter
I Sverige finns mer än 2 000 främmande arter. Cirka 20 procent av dem är invasiva eller potentiellt invasiva. Det betyder att de riskerar att ta över och bli ett problem för den inhemska floran.
Många arter som vi idag betraktar som “naturliga” har en gång förts hit oavsiktligt eller med avsikt. Flera arter har vi stor nytta av men ett antal arter utgör ett hot mot den biologiska mångfalden, samhället och människors hälsa.
EU-förordning för invasiva arter
För att skydda miljön och samhället finns sedan 2015 en EU-förordning som listar vilka främmande växter och djur som anses vara invasiva och hur dessa ska hanteras. Totalt 66 arter omfattas idag av EU-förordning. Av dem är tolv etablerade i Sverige och åtta finns sporadisk i landet. Arter som finns på EU-listan får inte importeras, säljas, odlas, födas upp, transporteras, användas, bytas, släppas ut i naturen eller hållas levande. Se länk till lista på dessa arter längre ned på sidan.
Utöver arterna på EU-listan finns det förslag om att fler invasiva främmande arter t.ex. blomsterlupin och vresros (Rosa rugosa) ska förbjudas i Sverige. Det kan du läsa mer om på Naturvårdsverkets webbplats, se länk längre ner på sidan.
Invasiva arter i Umeå kommun
Här kan du lära dig mer om några främmande invasiva växter som är vanliga här i Umeå.
Rapportera invasiva arter
Har du observerat en invasiv främmande art? Hjälp oss att få överblick genom att rapportera dina observationer till Artdatabanken på www.invasivaarter.nu
Rapportera invasiva arter till Artdatabanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Viktigt att tänka på när du bekämpar invasiva arter
Innan du börjar bekämpa invasiva främmande arter är det viktigt att först läsa på om vilken metod för bekämpning som är lämplig för arten och planera bekämpningen. På Naturvårdsverkets webbplats finns fakta och metodbeskrivningar för flera arter.
Tänk på att:
- Bekämpningen går lättare om den kommer igång så snart som möjligt efter att en invasiv art etablerat sig i ett område.
- Samordna bekämpningen med grannar och andra markägare om de också har arten på sina fastigheter.
- Välj rätt metod utifrån art och miljö, se länkar till faktablad, handböcker och andra webbsidor. För parkslide, var extra försiktig! Här är risken särskilt stor att felaktig hantering förvärrar situationen.
- Planera bekämpningen tidsmässigt på säsongen så att inte spridningen förvärras. För vissa arter är det viktigt att bekämpa innan växterna går i blom då man annars riskerar att sprida deras frön.
- Genomför bekämpningen ordentligt. Det gäller att inte missa några individer och se till att ta bort så mycket som möjligt av varje individ, även rötter.
- Var beredd att upprepa bekämpningen, ibland flera gånger per säsong och under flera år.
- När du bekämpar invasiva växter ska du välja den metod som är mest miljövänlig för att inte äventyra människors hälsa och påverka den omgivande miljön negativt.
Ta hand om växtavfallet rätt
Lägg inte växtrester från främmande invasiva arter på komposten eller i naturen. Det ska hanteras så att resterna inte leder till vidare spridning. Lägg växtmaterialet i en genomskinlig sopsäck, förslut väl och lämna till återvinningscentralen i en behållare för invasiva främmande växter. Saknas det på din återvinningscentral lägger du avfallet i behållaren för energiåtervinning.
Ta hand om jord med växtdelar
Jord som innehåller växtdelar från invasiva främmande arter, till exempel rötter och fröer, måste behandlas på ett särskilt sätt. Vill du bli av med sådan jord ska du kontakta Vakin för att beställa hämtning av jorden mot en avgift. Du kan också beställa hämtning om du behöver hjälp med att forsla bort en större mängd invasiva växtrester på ett säkert sätt.
Sorteringsguiden på vakin.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så kan du och dina grannar hjälpa till
Vill du och dina grannar hjälpa till med bekämpningen av jättebalsamin och andra förbjudna invasiva arter i ert närområde? Gäller det ett område som är parkmark i detaljplanen eller i direkt anslutning till parkmarken kan vi hjälpa till med bortforslingen. Vi kan däremot inte erbjuda bortforsling utanför detaljplanelagd mark, till exempel på landsbygden, i stugområden och längs landsvägar som Trafikverket ansvarar för.
Tänk bara på att du behöver markägarens tillstånd för att ta bort växterna. Gäller det kommunens parkmark behöver du däremot inte be om tillåtelse.
Gör såhär för att få hjälp med bortforsling
- Börja med att rapportera ditt fynd till Artdatabanken på www.invasivaarter.nu
- Lägg växtmaterialet i genomskinliga, väl förslutna säckar. De kommer att sorteras som brännbart avfall.
- Ställ de genomskinliga säckarna på platser där det redan finns hundrastkärl eller soptunnor. Inte vid busshållplatser där de lätt hamnar i vägen.
- Rapportera platsen för säckarna via kommunens felanmälan. umea.se/felanmalan.
Länk till annan webbplats. Lägg ärendet på ”Park” och ”Nedskräpning” så hamnar det rätt. Märk också din anmälan med ”Invasiva arter”.
Mer information
Regler och råd vid bekämpning
Om invasiva främmande arter på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Så kan du som privatperson bidra - tips och råd från Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Regler om invasiva arter och EU-listade arter Länk till annan webbplats.
Handbok för bekämpa vresros i Sverige (pdf) , 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Handbok för bekämpa jättebalsamin i Sverige (pdf) , 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Rapportera om du ser en invasiv art
Rapportera invasiva arter till Artdatabanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.