Två pojkar med cyklar står och tittar vid vägras, text: Vittnesmål från de nya klimatzonerna

Foto: Peter Hoelstad

Utställning om effekter av klimatförändringar

Kommunen visar från måndag 9 september SMHI:s utställning ”Vittnesmål från de nya klimatzonerna” i Väven. Du kan se utställningen i Kommunhörnan fram till och med 20 september.

Klimatförändringens effekter är inte längre något som går att hålla ifrån sig med hänvisning till att det sker någon annanstans eller ligger i framtiden. De blir alltmer kännbara här och nu, även i Sverige. Effekterna och konsekvenserna kommer nära vår vardag, vilket väcker både känslor och frågor om vad som väntar och vad man själv kan göra. Umeå kommun vill erbjuda en plats att reflektera och samtala kring detta.

Möjligheten att vara värd för denna utställning är ett direkt resultat av kommunens samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten och SMHI.

Varför är det viktigt att se utställningen?

Klimatscenarier visar att klimatet blir allt varmare, torrare och blötare. Det för med sig utmaningar som till exempel värmeböljor, torka, bränder, översvämningar, skyfall, ras och skred. Det är viktigt – för alla i samhället – att vara medvetna om det, och att skaffa sig kunskap om vilket ansvar man har och vilka möjligheter som finns för klimatanpassning. Utställningen visar upp olika aspekter av hur klimateffekter påverkar olika sektorer i samhället.

Viktoria Vingmarker, klimatanpassningsstrateg, Umeå kommun, kommer att finnas på plats en stund varje vardag utställningen pågår på Väven för prata med besökare. Vissa tider får hon även sällskap av Johanna Aeschbacher, klimatanpassningssamordnare, länsstyrelsen.

Hur jobbar kommunen med klimatanpassning?

Klimatanpassning är relevant för alla kommunala förvaltningar och bolag, men på olika sätt. Därför varierar både åtgärdstyper och omfattning mellan verksamheter. Viktoria Vingmarker ska som ny klimatanpassningsstrateg främja samverkan mellan verksamhetsområden och lyfta kompetensen kring klimatanpassning.

– Framöver kommer fokus att ligga på kunskapshöjning, att hitta fungerande samverkans- och arbetssätt och att gemensamt odla en ambitiös och innovativ utvecklingsmiljö där klimatanpassning blir en självklar del i att skapa en långsiktigt hållbar och trygg kommun, säger Viktoria Vingmarker.

Om utställningen

  • Po Tidholm, skribent, och Peter Hoelstad, fotograf, har producerat bild- och textmaterial till utställningen. 
  • Utställningen består av bilder och berättelser som skildrar hur människor på olika sätt drabbats av klimatförändringen, och försöker att anpassa sig till den.
  • Varje berättelse kopplas till vetenskaplig grund och aktuell klimatforskning. Faktablad från SMHI finns i utställningen.
  • Fokus i utställningen är att skildra dem som har sett tecken på klimatförändringar, de som rör sig i skog och mark, som till exempel arbetar inom renskötselverksamhet eller jagar, fiskar och brukar naturen.
  • Utställningen kommer att visas på flera platser runt om i Sverige, i samverkan med länsstyrelserna och andra aktörer. Utställningen är producerad av SMHI i samarbete med länsstyrelser.
Sidan publicerades