Stäng
Bild på kvinna som vandrar i Umeåregionen

Foto: Visit Umeå

Vandra i Umeå i sommar

Intresset för att vandra i Sverige ökar. I och omkring Umeå finns många vandringsleder, oavsett om du söker efter utmanande, lättsam, spännande, familjevänlig eller stadsnära vandring. Här är några bra tips, välj själv om du går hela sträckan eller en del.

Stadsnära vandring

Är du sugen på att vandra men kanske inte vill gå så långt, eller är du bara nyfiken på att upptäcka nya omgivningar? Här kommer tips på lättillgängliga leder runt Umeå som passar både för promenader och cykelturer.

Strandpromenaden längs Umeälven är platsen för dig som vill upptäcka omgivningarna runt Umeå centrum. Stans mest populära promenadslinga just nu är förmodligen att gå västerut från centrum och korsa älven över Lundabron. Gå sedan via Bölesholmarna och Teg och ta Gamla bron tillbaka till centrum, totalt cirka 4 kilometer.

Mer information om Strandpromenaden Öppnas i nytt fönster.

Strandpromenaden i Umeå

Strandpromenaden längs Umeälven. Foto: Philip Avesand.

Ume Älvdal är en led längs Umeälven. Njut av forsande vatten, grönskande skogar, förunderlig utsikt och mängder av sevärdheter med historia, konst och kultur till fots eller från cykelsadeln. Leden är cirka 30 kilometer totalt, om du tar slingan västerut, korsar älven vid Notvarpsbron (inte för bil), och den motsatta sidan älven hem.

Mer information om Ume Älvdal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bland populära aktiviteter och upplevelser i närheten av Umeå just nu står Tio toppar Tavelsjö högt på listan. Snabbt förklarat handlar det om att hitta upp på tio berg i området Tavelsjöbygden. Bergen bjuder på olika upplevelser, olika svårighetsgrad och olika vyer. För varje berg finns en markerad stig från dess fot till toppen. Välj mellan vandringar från 0,5 till 2,1 kilometer enkel väg. Stigningen som du måste klara av varierar från 42 till 165 höjdmeter. När du har bestigit alla berg har du tagit mer än 1 000 höjdmeter. Läs mer och prova du också!

Mer information om Tio toppar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tavelsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Isälvsleden

Vandra i inlandsisens spår. Leden passerar flera naturreservat och löper långa sträckor uppe på Vindelälvsåsen – en av landets längsta rullstensåsar. Vid Lerfallet finns ett miniatyrlandskap med aktiva slamvulkaner och Missutjärn är omgärdad av en sagobetonad gammeltallskog.

Missa inte: Valfrid Paulsson-reservatet, utsikten från den mäktiga Sundskammen kringgärdad med vatten på båda sidor och roddturen med lånebåt över Djupsundet.

  • Längd: 60 kilometer
  • Sträckning: Vindeln–Åmsele
  • Svårighetsgrad: Passar alla. Vandringsleden följer gamla vägar, stigar och småvägar i en vacker och lättgången terräng.
  • Utmaning: hitta Jungfru Marie nycklar
  • Övernattning: Det finns vindskydd längs med hela leden och övernattningsstuga vid Missutjärn, eller övernatt i tält.

Mer information om Isälvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karta över Isälvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på Kammen, Isälvsleden

Kammen, Isälvsleden. Foto: Petter Lämås.

Lögdeälvens vildmarksled

Kärt barn har många namn. Vandringsleden, som kallas både Lögdeälvsleden och Lögdeälvens vildmarksled är dessutom en del av historiska Tempelleden, som förbinder kusten med södra Lappland. Den lämpar sig väl för både korta och långa vandringsturer i ett fantasieggande landskap med raviner, meanderbågar och terasser.

Missa inte: Himlastegen, Drakryggen, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är den mäktigaste av niporna längs älven, lax- och havsöringsfisket.

  • Längd: 85 kilometer
  • Sträckning: Ormaggan–Nordmaling
  • Svårighetsgrad: Varierande
  • Utmaning: Att få se en utter. Jo, chansen finns!
  • Övernattning: Det finns flera övernattningsstugor längs leden, eller övernatt i tält.

Karta över Lögdeälvens vildmarksled Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta till Drakryggen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på Drakryggen, Lögdeälvsleden

Drakryggen, Lögdeälvsleden. Foto: STP Media.

Öreälvsleden

Den här vandringsleden nås från bilvägar längs hela sträckan, vilket gör att den passar utmärkt för barnfamiljen eller för dig som vill gå en kortare sträcka. Upplev Öreälvens magnifika skogsälvlandskap med höga nipor och djupa raviner. Ta ett dopp, fiska och spana efter bäver och älg. Du kan också kombinera vandringen med att paddla Bjurholm–Petnäset eller Agnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sen vandra tillbaka.

Missa inte: hängbron vid Lagnäset, sandstranden vid Petnäset, ängarna vid Hummelholm, Tallbergsbroarna.

  • Längd: cirka 100 kilometer
  • Sträckning: Örträsk–Öre
  • Svårighetsgrad: Passar alla. Perioder av ihållande regn kan påverka framkomligheten.
  • Utmaning: Gör en avstickare i Agnäs och promenera Klangvägen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. upp på Rågbergets topp.
  • Övernattning: Det finns flerta övernattningsstugor längs leden, eller övernatt i tält.

Information och karta över Öreälvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på Tallbergsbroarna, Öreälvsleden

Tallbergsbroarna, Öreälvsleden. Foto: STP Media.

Tavelsjöleden

Perfekt led för dig som vill vandra med start i centrala Umeå. Här finns rikligt med grottor och bergstoppar med makalösa vyer. Glöm inte att spana efter det mytomspunna Tavelsjöodjuret när du har god utsikt över Tavelsjön nedanför! Du som gillar att klättra får ditt lystmäte vid Vallberget. Vandringsleden knyter samman med både Vännforsleden och Vindelälvsleden.

Missa inte: Hamptjärnsstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fika och pizza på Root/Sundlingska gården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., grottorna och utsikten från Tavelsjöberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., TiotopparTavelsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  • Längd: 42 kilometer vid start i Umeå centrum (vid älven nedanför Väven), 39 kilometer vid start från regementet.
  • Sträckning: Umeå–Västra Vännfors
  • Svårighetsgrad: Varierande. Sträckningen från centrala Umeå är mycket lätt och går delvis längs strandpromenaden och cykelbanor.
  • Utmaning: Bestiga Vallberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hitta Vallbergsgrottan.
  • Övernattning: Tält, Torrbergsstugan (förbokas).

Information om och karta över Tavelsjöleden Öppnas i nytt fönster.

Bild på utsikt från Tavelsjöberget.

Utsikt från Tavelsjöberget. Foto: Philip Avesand.

Flottarstigen och Fiskestigen

På den gamla Flottarstigen och Fiskestigen längs med Rickleån vandrar du i historisk miljö. Här har både flottare och fiskare vandrat sedan århundraden. Flottarstigen löper från byn Överklinten till Robertsfors centralort där Fiskestigen tar dig vidare till Rickleåns mynning ut i havet. Leden tar slut i Klubbens naturreservat. Du har stor chans att se bäver i området.

Missa inte: Vid Åströmsforsens naturreservat kan man bland annat hitta blomman gul svärdslilja. En annan naturskön plats är Åknät, med riklig förekomst av liljekonvaljer.

  • Längd: 31,1 kilometer (Flottarstigen 13 kilometer och Fiskestigen 18,1 kilometer)
  • Sträckning: Överklinten–Naturreservatet Klubben
  • Svårighetsgrad: Passar alla. Lederna erbjuder lätt vandring utan större höjdskillnader i natursköna områden. Några platser har tillgänglighetsanpassats och går att nå med rullstol och har HWC.
  • Övernattning: Längs stigen finns ett antal fina rastplatser med vindskydd, grillplatser, bänkbord och torrtoaletter.

Mer information om Flottarstigen och Fiskestigen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karta över Flottarstigen och Fiskestigen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på skog.

Vandring i skog. Foto: Philip Avesand.

Mer information

För mer och aktuell information om vandringsleder, besöksmål och evenemang i och omkring Umeå, besök www.visitumea.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerades