Stöd i grundskolan

Alla elever har rätt till ledning och stimulans i skolan för att de, utifrån sina förutsättningar, ska kunna nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. En del elever kan ha behov av extra anpassningar under en kortare eller längre tid. Andra kan behöva någon form av särskilt stöd. Det krävs inte någon diagnos för att ha rätt till extra anpassningar eller särskilt stöd.

Vilket stöd kan du få i grundskolan?

Den enklaste och snabbaste formen av stöd kallas för extra anpassningar och kan införas av undervisande lärare. Det kan till exempel vara:

  • hjälp att planera och strukturera ett schema över skoldagen,
  • extra tydliga instruktioner,
  • hjälp att förstå texter,
  • anpassade läromedel,
  • extra färdighetsträning,
  • enstaka specialpedagogiska insatser.

Specialpedagoger och speciallärare finns knutna till kommunala skolor och en väl utbyggd elevhälsa bestående av skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer och andra kompetenser.

När utreder skolan?

Om de extra anpassningar inte är tillräckliga, och eleven riskerar att inte nå målen som minst ska nås enligt läroplanen, ska rektorn besluta om en utredning som klarlägger elevens behov av särskilt stöd. Skolan ska titta på hela skolsituation för eleven, alltså även hur det fungerar utanför klassrummet, till exempel på raster och i matsalen.

Åtgärdsprogram

Om utredningen visar att ditt barn behöver särskilt stöd ska skolan ta fram ett åtgärdsprogram. Ett åtgärdsprogram är en skriftlig, konkret plan för vilken form av särskilt stöd som ditt barn behöver för att uppfylla bedömnings- eller betygskriterierna.

Det ska stå i åtgärdsprogrammet när åtgärderna ska utvärderas och vem som ansvarar för varje åtgärd. Om ni vill kan du och ditt barn vara med när åtgärdsprogrammet utarbetas, så att ni kan ge er syn på skolsituationen och kan komma med förslag på åtgärder.

Vad är särskilt stöd?

Särskilt stöd är alltså åtgärder som ofta är mer omfattande och varaktiga än extra anpassningar. Det kan till exempel vara:

  • regelbunden kontakt med en speciallärare under en längre tid,
  • placering i en särskild undervisningsgrupp,
  • resursstöd som finns nära eleven delar av eller hela skoldagen.

Vanliga frågor och svar

Mer information

Sidan uppdaterades www.umea.se/stodiskolan