Beslut om hållbar förskolestruktur som sätter barnet i centrum

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om planeringsförutsättningar för en hållbar förskolestruktur för år 2024–2035. Utredningen sätter barnets behov i centrum och vårdnadshavares perspektiv för ett hållbart livspussel.

För att följa skollagen att tillgodose förskoleplats så nära barnets hem som möjligt har nämnden beslutat om en geografisk områdesindelning som grund för långsiktig planering av förskoleplatser. Den förväntas leda till minskade köer och att antalet omplaceringar och byten av förskola minskar. Varje år står cirka 400–600 barn i kö till önskad förskola fastän de har förskoleplats. För personalen innebär omplaceringarna fler introduktioner av nya barn under hela året.

– Efter år av tillväxt och hög byggnadstakt har nämnden nu fattat ett viktigt beslut som sätter barnet i centrum och förstärker förskolans kvalitet. Utredningen blir vägledande för att främja barns kontinuitet i förskolan, och som underlättar såväl familjelivet som personalens arbetsmiljö, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Behov av ändamålsenliga lokaler

Totalt behövs cirka 100 förskoleavdelningar byggas och ersättas i olika områden utspridda under tio årsperioden. Det innebär en utbyggnadstakt på cirka nio avdelningar per år under perioden 2024–2035, mestadels på grund av lägre befolkningstillväxt än vad tidigare prognoser visat.

Cirka 70 avdelningar behöver ersättas som idag är tillfälliga lokaler med begränsat bygglov, äldre lokaler som inte är anpassade för förskoleverksamhet eller externt hyrda lokaler.

Vissa områden behöver prioriteras med utbyggnad först beroende på att de påverkar andra områden så att brist på platser uppstår där, exempelvis i Tavelsjö, Stöcke, Sörmjöle och Yttersjö. I centrala Umeå samt i tätbebyggda områden behöver behovet av förskoleavdelningar vara kända vid utveckling av bostäder eller mark och vägas in vid ny planering, exempelvis Hamrinsberget, bangården, centrumfyrkanden, Ålidhem etc.

– Precis som tidigare nämndsbeslut om skolstruktur kommer förskolestruktur vara vägledande för en hållbar och långsiktig planering i en växande kommun, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Årlig uppföljning utifrån befolkningsprognos

Nämnden beslutade även att utbildningsförvaltningen får i uppdrag att årligen följa upp förskolestruktur utifrån aktuell befolkningsprognos. Det ger nämnden underlag för vilka prioriteringar av utbyggnad som behöver ske beroende på flera faktorer, exempelvis antal platser, platstillgång i delområden och planeringsområden, status på lokaler och tillgång till tomtmark.

För- och grundskolenämnden var enig och har godkänt förvaltningens förslag avseende behov av förskoleplatser år 2024–2035. Nämnden beslutade att godkänna ett tilläggsyrkande om att ge förvaltningen i uppdrag att hitta kortsiktiga lösningar i Tavelsjö och Hissjö tills långsiktiga lösningar finns på plats. Vänsterpartiet (V) yrkade på återremiss och egna yrkanden som avslogs.

Kontakt

Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Maria Lindvall (–)
vice ordförande
073-50 84 301
maria.lindvall@umea.se

Tobias Holmbom (V)
2:e vice ordförande
073-08 68 641
tobias.holmbom@umea.se

Sidan publicerades