Den organiserade brottsligheten
Den organiserade brottsligheten växer sig starkare i Sverige. Den utgörs av internationella, multikriminella nätverk vars inkomster kommer från såväl narkotikahandel som utpressningar, bedrägerier, välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet. Även i Umeå ser vi att lokala kriminella aktörer nu har en starkare koppling till nationella nätverk, vars narkotika säljs i Umeå. Brottsligheten i Umeå styrs från andra städer, och i vissa fall andra länder.
Film från polisen som visar hur kriminalitet idag är både global och lokal = Dagens brottslighet är "glokal".
Det kriminella landskapet
Den kriminella miljön har blivit mer komplex, och sitter allt mer ihop med den vardag som vi vanliga medborgare lever i. Det som tidigare sågs som parallella världar, växer samman. Orsakerna är globalisering, teknikutveckling och individualisering.
Billiga tjänster från riskbranscherna kopplas till handel med arbetstillstånd, narkotikahantering och penningtvätt. Den kriminella ekonomin är en förutsättning för att den medialt synliga brottsligheten ska snurra på. Bakom allt finns komplexa samband, där brott i Sverige blir en del av andra länders ekonomi.
– Det har inte undgått någon att kriminaliteten i Sverige i dag är ett enormt problem. Jag skulle säga att den är samhällshotande. Det brott vi läser om i morgontidningen och ser om på TV handlar ofta om lokala händelser, men skrapar man på ytan framträder nästan alltid ett komplicerat nätverk av kontakter och händelser. Det varje plats, varje kommun måste arbeta med är att tillsammans med polis, myndigheter och lokalsamhälle, bryta dessa lokala kriminella mönster, säger Cecilia Ravry, brottsförebyggande samordnare Umebrå, Umeå kommun.
brottsligheten är "Glokal"
Polisen beskriver dagens brottslighet som både global och lokal, eller "glokal" om man så vill. Den digitala utvecklingen har gjort det möjligt för brottslingar att operera över hela världen med hjälp av teknik. Man köper, säljer och samarbetar över kontinenter för att möjliggöra affärer, men också för att förvilla polis och andra myndigheter. Den lilla oskyldiga tjänsten att posta ett paket i Umeå kan alltså vara kopplat till en drogaffär eller ett mord i ett annat land. Denna utveckling kräver nya strategier för hur vi ska arbeta lokalt, men också fördjupade samarbeten mellan länder för att effektivt bekämpa brottsligheten.
Polisen nämner ett exempel där en person i Portugal tömmer ett konto på Island via en server i Mexiko. Pengarna omvandlas till kryptovaluta som går vidare till en anstiftare i Turkiet som ger sin flickvän i Borlänge i uppdrag att skriva ett morduppdrag i datorspelet World of Warcraft till en utförare på ett HVB-hem i Boden. Utföraren köper en tågbiljett till Mora och mördar där mostern till en gängledare.
Bedrägerier
SMS-bedrägerier är ett annat exempel på hur brottsligheten har digitaliserats. En utförare i Spanien hade vid ett tillfälle programmerat SMS-utskick till svenska mobilnummer med meddelanden som riktade sig till kvinnor i 50–60-årsåldern. I meddelandet låtsades avsändaren vara mottagarens barn som behövde hjälp att betala en faktura för köp av en dator. Bedragarna använde Swish för att få pengarna överförda till ett elektronikföretag i Sundsvall, som ägdes av en man vars kusin ingår i ett kriminellt nätverk.
I det aktuella fallet skickade utförarna ut många SMS, men det resulterade i att elektronikföretaget tog emot fem swishbetalningar på 24 865 kronor, totalt 124 325 kronor. Pengar som i sin tur kunde användas för att finansiera annan kriminell verksamhet.
”Hej mamma, jag har tappat min telefon så jag smsar från en kompis. Är i knipa då jag har en faktura som förfaller idag och kommer inte åt mitt BankID. Jag behöver akut hjälp att betala fakturan, snälla, snälla.”
Rekrytering sker också lokalt
Vilken koppling har då det här till Umeå? Ulrika Granskog, utvecklingsstrateg vid Umebrå, Umeå kommun, anser att det här är något som pågår runt om oss hela tiden. Ett drogrelaterat brott som sker i Göteborg kan mycket väl ha kopplingar till Umeå och tvärt om. På grund av dagens digitala möjligheter är brotten ofta mycket komplicerade att utreda för polis och åklagare.
– Först och främst handlar det arbete vi genomför om barnen och deras framtid. Umeå ska fortsätta vara en trygg stad. Gängkriminaliteten omsätter stora ekonomiska belopp och tar även med sig ett våldskapital. Därför måste vi alla hjälpas åt att bryta nyrekryteringen av barn och unga till gäng där de skolas in i brottslighet, säger Ulrika Granskog.
Kontakt
Umebrå, Umeå kommuns brotts- och drogförebyggande råd, har samordningsansvaret för satsningen Umeå växer tryggt och säkert.
Kontakta Umebrås brottsförebyggande samordnare om du har frågor om arbetet inom satsningen.
Mejl: umebra@umea.se