Gruppbild på många personer, snett ovanifrån

Industrisamarbete ska locka arbetskraft till Umeåregionen

Åtta ledande teknik- och industriföretag, några av regionens största arbetsgivare, har startat ett historiskt samarbete för att attrahera fler till Umeåregionen. Första aktiviteten är ett återkommande event för studenter, för att bryta fördomar om branschen och visa framtidens karriärmöjligheter.

Petra Kangas, Norrmejerier

Petra Kangas

Kampen om personal och behovet av kompetensförsörjning i norra Sverige är stort. Nu har åtta ledande teknik- och industriföretag i Umeåregionen gjort gemensam sak för att attrahera medarbetare till en snabbt utvecklande och innovativ bransch; Komatsu Forest, Norrmejerier, Olofsfors, Quicke Ålö, Rototilt, SCA, Umeå Energi och Volvo Lastvagnar.

– Aldrig tidigare har vi lagt synen på varandra som konkurrenter åt sidan, för att istället göra gemensam sak i en så stor och viktig fråga som kompetensförsörjningen, säger Petra Kangas, kommunikationschef, Norrmejerier.

– Det är många som pratar om hur vi kan locka fler att flytta hit, eller få studenter att stanna kvar. Vi vill gå från ord till handling och göra konkret skillnad, och vi kan komma mycket längre om vi även gör insatser tillsammans, säger Peter Strömberg, HR-chef, Rototilt.

Peter Strömberg, Rototilt

Peter Strömberg

Tech Talents på Umeå universitet

Samarbetet i Tech Industry by Umeå har vuxit fram under det senaste halvåret. Den första offentliga aktiviteten är studenteventet Tech Talents på campus 15 maj, där företagen tillsammans visar upp vilka jobbmöjligheter det finns inom branschen, och interagerar med studenter från olika utvalda utbildningar – bland annat med en brainstorming-utmaning.

Vi har några av de mest innovativa, högteknologiska och hållbara arbetsplatserna – det vill vi att fler ska känna till.

Åsa Alvarsson, SCA

Åsa Alvarsson

– Vi vill bygga relationer med studenterna, de är framtidens arbetskraft. Många av dem känner inte till vilka otroliga möjligheter som finns att utvecklas lokalt. Vi har några av de mest innovativa, högteknologiska och hållbara arbetsplatserna – det vill vi att fler ska känna till, säger Åsa Alvarsson, HR-chef, SCA i Obbola.

Stärka varandra

Målet med samarbetet är att stärka en lokal, utvecklande karriär för anställda och anhöriga, utifrån en helhetssyn på att arbeta, leva och bo i Umeåregionen. Ett nära samarbete med platsföreträdare har också utvecklats.

– Det är ingen slump att vi har framgångsrika företag i den här delen av världen. Vi har en tradition av innovation, lönsamma industrier och bra arbetsplatser – i kombination med riktigt goda livsvillkor här, säger Anna Olofsson, marknadschef för Umeå.

Vi har en tradition av innovation, lönsamma industrier och bra arbetsplatser – i kombination med riktigt goda livsvillkor.

Anna Olofsson, Umeå kommun

Anna Olofsson

– Och vi är aldrig så bra som när vi jobbar tillsammans, hög grad av tillit skapar unika samarbetsmöjligheter och vi stärker varandra, lägger Anna Olofsson till.


Tech Industry by Umeå, logotypFörstora bilden

Branschens nya U-märke som är en del av platsen Umeås visuella kännetecken, och symboliserar teknikutveckling, innovation och idéer som kan spridas ut i världen.

Sidan publicerades