Flyget som räddar liv i hela Sverige
Svenskt Ambulansflyg har en central roll i att säkerställa att patienter i hela Sverige får snabb och effektiv vård. Uppgiften att koordinera denna verksamhet styrs helt från Umeå. Det var två budskap som ledamöter i kommunstyrelsens näringslivs och arbetsutskott fick möta när de besökte basen för Svenskt Ambulansflyg vid Umeå Airport.
– Det här var ett mycket intressant besök. Ambulansflyget är en otroligt viktig resurs för att skapa trygghet i norra Sverige. Det handlar både om att snabbt få specialistsjukvård genom transport av patienter till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men om att transportera patienter vidare till annan specialistsjukvård i andra delar av landet när det finns behov av det, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.
Svenskt Ambulansflyg är ett så kallat kommunalförbund som ägs och finansieras gemensamt av alla Sveriges 21 regioner. Den huvudsakliga uppgiften är att öka patientsäkerheten och effektiviteten inom luftburen ambulanssjukvård genom att samordna och använda gemensamma resurser.
Svenskt Ambulansflyg har totalt sex flygplan placerade vid tre beredskapsbaser i Umeå, Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter. Verksamheten är bemannad dygnet runt, året om, vilket gör det möjligt att snabbt agera vid akuta uppdrag och säkerställa att patienter får snabb och effektiv vård.
De specialutrustade ambulansflygplanen är av modellen Pilatus PC-24, och de är designade för att ta upp till tre liggande patienter. Flygplanen är utrustade med den senaste medicinska teknologin för att kunna ge avancerad vård under transport. Dessutom är flygplanen anpassade för att kunna landa på mindre flygplatser, vilket ökar deras flexibilitet och räckvidd.
För att optimera användningen av resurser och säkerställa en effektiv vårdkedja, har Svenskt Ambulansflyg sin koordineringscentral i Umeå. Den ansvarar för att planera alla transporter, samt att samarbeta med sjukhus och andra vårdgivare för att säkerställa att patienterna får den vård de behöver så snabbt som möjligt.
Verksamheten har trots sitt bidrag till hälso- och sjukvården och till svensk krisberedskap också kritiserats på grund av kostnader och miljöskäl. En utmaning just nu är att flygandet generellt har minskat i landet.
– Det här är en svår och viktig fråga. När resandet med flyg minskar så påverkar det också möjligheterna att bedriva verksamhet och service vid framför allt mindre flygplatser. Med minskat antal öppna flygplatser får ambulansflyget sämre möjligheter att landa där patienterna finns. Det är något vi måste ha med oss i debatten om flygets framtid, när det gäller frågan om vård på lika villkor, och inte minst när det gäller diskussioner om svensk beredskap, säger Janet Ågren (S), kommunalråd, Umeå kommun.