Barnskötare på förskola.

Lena Olofsson, barnskötare på förskolan Plommonet.

Umeå kommun satsar på att utbilda förskolans personal

Linn Johansson och Lena Olofsson tog examen som barnskötare i maj. En utbildning som bekostas med stöd av Omställningsfonden som genomförts under nio månader samtidigt som de arbetade på förskola med bibehållen lön. De båda rekommenderar att gå utbildningen som de upplever gav en stor boost för självförtroendet, en riktig ”klapp-på-axeln-utbildning” som Linn beskriver det.

Båda beskriver stor glädje att få jobba med barn och vara en del av deras utveckling. Att genom undervisningen väcka nyfikenhet och lust och se progression i barnens lärande. Få se utveckling från dag till dag och följa deras resa från inskolning till utskolning. Det finns också utmaningar i jobbet vilket ställer krav och förmåga på att kunna hantera konflikter, höga ljudnivåer och fånga upp alla barns behov och förutsättningar.

Linn Johansson arbetar som barnskötare på förskolan Kornetten. Hon skulle inte kunna tänka sig något annat jobb även om vägen hit inte varit självklar. Hon har arbetat inom detaljhandel och studerat medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet. På en resa till Norge för 11 år sedan fick hon jobb på förskola via ett bemanningsföretag och har därefter fortsatt att jobba i förskolans värld.

Barnskötare

Linn Johansson, barnskötare på förskolan Kornetten.

– Det var en otroligt rolig utbildning och bra lärare. Jag hade inte behövt gå alla moment i utbildningen men bestämde mig att ta del av allt. Det gav mig bekräftelse på att jag är bra på det jag gör. Det har också inneburit en högre medvetenhet på vissa delar av jobbet, säger Linn.

Båda lyfter också vikten av att utbilda sig för möjlighet till bättre löneutveckling. Lena Olofsson såg chansen till en yrkestitel och få mer kunskap. Hon har över 20 års erfarenhet av arbete inom äldreomsorg och hemtjänst men ville för tre år sedan prova på något nytt. Hon sökte då vikariejobb på förskola som senare ledde till tillsvidareanställning som barnskötare på förskolan Plommonet.

– Nu har jag mer kunskap och en utbildning i ryggen. Det var otroligt värdefullt och jag känner att jag genom detta har utvecklats, blir bemött på ett annat sätt, kan vara mer delaktig och drivande i arbetet, berättar Lena.

Föreläsningar och egna studier

Utbildningen bestod av fysiska föreläsningar på Umevux en eftermiddag i veckan. Där fick de mötas och dela erfarenheter tillsammans med andra studerande som också arbetar i förskolan. Båda upplevde en stor stöttning från kollegor och rektor på respektive arbetsplats som gav dem tid att prioritera utbildningen och satte in extra personal när de inte var närvarande. Det krävdes att vara strukturerad då det i perioder var tufft att avsätta tid på kvällar och helger för egna studier.

– Under utbildningen fick jag möjlighet att ha en erfaren kollega som mentor att bolla tankar med och reflektera kring vad vi lärt. Det var oerhört givande och jag hoppas få fortsatt handledning för att komma i gång med exempelvis dokumentation, lärloggar och veckobrev. Det är något som alla nya kollegor skulle ha nytta av, säger Lena.

Sidan publicerades