Så fungerar Umeå kommun
Sverige är indelat i 290 kommuner. Kommunerna har stor självbestämmanderätt och kan vara organiserade på olika sätt. Vissa verksamheter är kommunerna ansvariga för enligt lag och andra verksamheter är frivilliga.
Kommunerna har enligt lag ansvar för socialtjänst, hälso- och sjukvård i hemmet, skola och utbildning, plan- och byggfrågor, hälso- och miljöskydd, avfallshantering och renhållning, vatten och avlopp, räddningstjänst, beredskap och säkerhet samt överförmyndarverksamhet.
Annan verksamhet är frivillig, till exempel kultur- och fritidsverksamhet, energirådgivning och turistinformation.
Kommunen är en demokratiskt styrd organisation. Det innebär att huvudansvaret för den kommunala verksamheten ligger hos de förtroendevalda politikerna.
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kommunens motsvarighet till riksdagen. Kommunfullmäktige fattar viktiga beslut i frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer, väljer ledamöter till nämnder och bestämmer vad dessa nämnder ska arbeta med.
Läs mer: Kommunfullmäktige
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen är kommunens motsvarighet till regeringen och har 15 ledamöter som utses av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen ansvarar för övergripande ledning och samordning av kommunens verksamheter, men också för ekonomi och budget.
Läs mer: Kommunstyrelsen
Nämnder
Kommunens arbete är så omfattande att kommunstyrelsen inte ensam kan klara att besluta om alla ärenden. Därför finns ett antal politiskt tillsatta nämnder som är ansvariga för olika områden. Ledamöterna väljs av kommunfullmäktige.
Läs mer: Kommunens nämnder
Verksamheter
Under varje nämnd finns verksamheter med anställda som bereder ärenden, verkställer beslut som politikerna har fattat och bedriver all övrig verksamhet som nämnden ansvarar för. Stadsdirektören är kommunens högsta tjänsteperson och verksamhetscheferna ansvarar för att nämndernas beslut verkställs.
Läs mer: Kommunens verksamheter
Kommunala bolag
En del av den kommunala verksamheten bedrivs i bolagsform, där kommunen är hel- eller delägare. Exempel på sådana bolag är Umeå Energi, Umeå Hamn och Vakin.
Läs mer: Bolag i kommunkoncernen
Revision
Kommunrevisionen är direkt underställd kommunfullmäktige. Revisorernas uppgift är att granska hela den kommunala verksamheten, oavsett i vilken juridisk eller organisatorisk form verksamheten bedrivs.
Läs mer: Revisionen
Mer information
Sammanträdesdatum för kommunfullmäktige, nämnder och utskott
Följ kommunfullmäktiges sammanträden via webb-tv: www.umea.se/webbtv