Tillgänglighet och funktionsnedsättning

I Umeå kommuns strategiska plan beskrivs goda levnadsvillkor för alla som ett fokusområde. Inriktningsmål 1 anger att Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.

Tillgänglighet är en del av detta, och begreppet beskrivs på Myndigheten för delaktighets sida. Där finns också information om den nationella funktionshinderpolitiken.

Myndigheten för delaktighet Länk till annan webbplats. (MFD) Länk till annan webbplats. - Utgångspunkter Länk till annan webbplats.

Program för tillgänglighet

I Umeå kommuns program för tillgänglighet står det att personer med funktionsnedsättning inte är en enhetlig grupp utan individer med olika typer av funktionsnedsättningar och i alla åldrar. Funktionshinder härrör från samspel mellan personer med funktionsnedsättning och hinder som är betingade av attityder och miljöer i vår omgivning. Hindren motverkar personernas deltagande i samhället på lika villkor som andra. I Umeå kommun ska en funktionsnedsättning inte bli ett funktionshinder.

Information om olika funktionsnedsättningar finns hos flera organisationer, bland annat hos de olika funktionshinderföreningarna, Socialstyrelsen och Region Stockholm.

Termbank (Socialstyrelsen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kort om funktionsnedsättningar (Region Stockholm) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Synpunkter och felanmälan

Om du upplever att tillgängligheten är dålig på en plats ute i kommunen, kan du lämna synpunkter om detta till oss. Och om något inte fungerar som det ska, kan du felanmäla det.

Du kan även göra din felanmälan i vår app Felanmälan Umeå kommun. Hittar du inte rätt kategori för felanmälan i appen, kontakta vår tillgänglighetsstrateg. Kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Andra sätt att framföra synpunkter och anmäla fel

Dialog och synpunkter - Umeå kommun Länk till annan webbplats.

Sidan publicerades www.umea.se/tillganglighet