Lämna synpunkter på detaljplaneförslaget för Stadsliden 6:6 m.fl. inom Universitets- och sjukhusområdet

Umeå kommun har upprättat ett förslag till detaljplan för fastigheten Stadsliden 6:6 m.fl. Planförslaget är på granskning och du kan lämna synpunkter senast 5 juli 2024.

Planområdet ligger inom Universitets- och sjukhusområdet, cirka 2,5 km från Umeå centrum och består av fastigheterna Stadsliden 6:6, Stadsliden 6:8 och Stadsliden 6:11. Vi handlägger ärendet med utökat förfarande, dvs med ett samrådsskede och ett granskningsskede. Läs mer om vad det innebär på www.umea.se/planprocess.

Inledningsvis omfattade detaljplanen ett större område där det framtida bostadsområdet på Lilljansberget, markerad med gul cirkel nedan, ingick. Efter samråd delades planområdet med avsikt att hanteras i flera detaljplaner, varvid aktuell detaljplan fick dess nuvarande omfattning. Vid planläggningen har hänsyn tagits till den framtida bebyggelsen på Lilljansberget. Mötet mellan de två områdena i form av byggnadshöjder, gestaltning, siktlinjer, gröna kopplingar, gång- och cykelkopplingar har varit viktiga aspekter vid planläggningen.

Detaljplanen är i huvudsak förenlig med gällande översiktsplan och innebär ny bebyggelse inom campusområdet. Totalt möjliggör detaljplanen ca 450 bostäder, bostäderna är i första hand avsedda för student och forskarbostäder. Utöver detta tillkommer bebyggelse för universitet, högskola, gymnasium samt centrumskapande verksamheter för att stödja universitetens behov utmed Petrus Laestadius väg. Detaljplanen säkerställer även stora delar av befintliga grönområden så som campusängarna samt Framtidens skog. Övriga frågeställningar som har haft betydande inverkan på detaljplanens utformning är dagvattenhantering och mobilitet.

Vad är syftet?

Syftet med detaljplanen är att skapa planmässiga förutsättningar för att utveckla campusområdets norra del med stadsbebyggelse med blandat innehåll, offentliga rum och parker. Planen syftar även till att säkerställa lämplig bebyggelsestruktur, utformning och exploateringsgrad. Användning av kvartersmark som möjliggörs är bostäder, högskola och universitet, gymnasium, centrumverksamhet, parkering samt tekniska anläggningar.

Planen syftar också till att möjliggöra rekreation i närområdet genom att säkerställa tydliga kopplingar till Lilljansskogen, bevara Framtidens skog samt de öppna campusängarna och den mångfunktionella ytan där. Planförslaget möjliggör att Sandbäcken har en fortsatt meandrande fåra och fördröjningsytor inom parkmarken i anslutning till bebyggelsen.
Detaljplanen syftar också till att skapa förutsättningar för en hållbar dagvattenhantering. Ytor säkerställs för att omhänderta dagvatten inom planområdet och för framtida behov av ökad fördröjningskapacitet. Planen reglerar också en översvämningsbar yta längre nedströms som åtgärd för översvämningsrisk.

Ett annat syfte med detaljplanen är att främja hållbart resande genom god tillgänglighet till hållplatser för kollektivtrafik samt ett väl utbyggt gång- och cykelnät. Planen möjliggör en samlad parkerings- och mobilitetsanläggning som även kan inrymma service och tekniska anläggningar.

Petrus Laestadius väg samt gång- och cykelvägen och delar av natur och parkmark i anslutning till vägen planläggs med syfte att övergå till kommunalt huvudmannaskap. Allmän platsmark inom övriga delar i planområdet, undantagsvis yta för dagvattendamm inom parken, syftar till att vara enskilt huvudmannaskap enligt tidigare praxis för campusområdet.

Granska planen

Planförslaget är utställt för granskning från 2024-06-14 till 2024-07-05.

Planhandlingarna omfattar

  • plankarta
  • planbeskrivning
  • samrådsredogörelse.

Planeringsunderlag:

  • Trafikutredning
  • Naturvärdesinventering
  • Planprogram
  • Arkeologisk utredning
  • Miljökonsekvensbeskrivning inkl. bilagor
  • PM Meandring av Sandbäcken
  • Gestaltningsprogram Sandbäckens meandring
  • Parkerings- och mobilitetsutredning
  • Hållbarhetsprogram för Lilljansområdet inkl. beräkningsmall för GYF
  • Belysningsutredning
  • PM dagvattenhantering
  • Bullerutredning
  • Samrådsredogörelse

Handlingarna finns här:

Lämna synpunkter

Om du har synpunkter på förslaget till detaljplan, lämna dem skriftligt till oss.

Välj ett sätt:

  • Fyll i formuläret på www.umea.se/stadsliden66campus.
  • Skicka mejl till detaljplanering@umea.se.
  • Skicka post till Umeå kommun, Detaljplanering, 901 84 Umeå.

Ange diarienummer: BN-2016/01581 och dina kontaktuppgifter.

Lämna dina synpunkter senast 5 juli 2024.

Om du inte har svarat i tid kan du förlora rätten att överklaga beslutet.

Vem fattar beslut?

Kommunfullmäktige prövar förslaget efter granskning och fattar sedan eventuellt beslut om att anta detaljplanen.

 

Mer information

Hur upprättas en detaljplan? (umea.se/planprocess)

Sidan publicerades